Toner av stadens store son Jason Diakité a.k.a. Timbuktu strömmar ut ur högtalarna. Morgonljuset har precis tittat in i mitt korridorsrum som är en del av det enastående byggnadsverket i brutalistisk tegelarkitektur som i folkmun benämns Sparta.

En ny dag gryr i Sveriges studentstad nummer ett. Efter en cykeltur förbi Lunds svar på Central Park, den botaniska trädgården, når jag stadskärnan som har mysfaktor högre än Ernst Kirchsteiger i en rödmålad sommarstuga med vita knutar. Mitt i denna oas ligger Edens Lustgård där jag påbörjat min novischperiod på Lunds Universitet.

Att vara novisch i Lund är lite som att leva i en Timbuktu-låt: det innehåller mycket hjärta, det är inspirerande och liknar ingenting man tidigare upplevt.

Fördomar om skåningar

  • Jag ska inte sticka under stolen med att jag hade en del förutfattade meningar om skåningar och dess kultur innan terminsstarten. Efter dryga sex veckor på plats kan jag konstatera följande:
  • Att en skåning inte äter för att han är hungrig, utan för att det är gott. Att man på nationerna kan få sig en rejäl lunch för 30 spänn är en av de stora fördelarna att vara student i Lund.
  • Med ett tungomål som släktmässigt befinner sig två öl från danskan, är det inte alltid lätt att avväga om man är på väg att göra ett bra deal på Mårtenstorget. ”Ålahoe” behöver inte vara ett smickrande ord.
  • Skåningars kunskaper inom svensk geografi bör inte ifrågasättas. Att Norrlands nation inte existerar utan är en del av Wermlands är helt logiskt.

Studentikost

Det tar inte många dagar för att förstå att Lund inte är som alla andra svenska studentstäder. Inte för original som går runt på stan med skyltar ”sluta mörda oss, Carl-Erik Rosén sköt Olof Palme”. Inte heller för att studenterna kör dresscode Halloween varje dag för att imponera på en Hemköps-kassörska som menar att hon sett allt. Det som gör Lund speciellt enligt mig är folks engagemang. Studenter som driver nattklubbarna, studenter som producerar högklassig kultur och studenter som ser till att sprida en genomsyrande skön stämning över hela Lunds stad. Studentikost kan inte beskrivas, det måste upplevas.

Reflektioner

  • Avslutningsvis ett par reflektioner om att vara student i lund:Att leta efter ”jätten” Finn i två timmar, innan man inser att skåningar ofta har en tendens att överdriva saker, känns onödigt.
  • Att lära sig Lambo innan man går på sittning kan vara en klok idé. Hög promillehalt och stress ökar inte din inlärningsförmåga.
  • Slutligen är jag mycket nöjd med att inte vara icke-student i Lund. Har hittills räknat till tre potentiella uteställen en fredagskväll för dessa krakar, McDonalds inräknat.

av Ragnar Petersson


1 kommentar

Kommentarer är stängda.