Över ett år har gått sedan Haiti drabbades av jordbävningen och trots att det bistånd som världssamfundet utlovade var långt över det som efterfrågades så har återuppbyggandet uteblivit. Hur kan det komma sig och vad är det som behöver göras?
I mars förra året utlovades nära 10 miljarder dollar i bistånd till Haiti under en givarkonferens i New York, men hittills har majoriteten av pengarna uteblivit. Orsakerna är många och de uteblivna pengarna är bara en del av problemet men faktum är att den utlovade återuppbyggnaden står stilla. Med mindre än fem procent av rasmassorna undanröjda och endast 15 procent av de planerade övergångsbostäderna byggda så förblir över en miljon människor hemlösa i området kring den haitiska huvudstaden Port-au-Prince. De tältläger som byggdes upp i och omkring staden har blivit kvar och tälten har successivt bytts ut mot skjul av trä och metallskrot varpå en kåkstad vuxit fram.
Som konsekvens av jordbävningen och den utveckling som följt så krympte Haitis ekonomi med åtta procent förra året. Detta var ett hårt slag i en redan hårt drabbad ekonomi då Haiti är ett av världens fattigaste länder. Med endast hälften av befolkningen läskunnig, över 65 procent arbetslöshet och 80 procent under fattigdomsgränsen så kan de sociala problemen tyckas vara olösliga. När landet befinner sig i en så svår situation så kan man fråga sig varför bistånden inte kommer fram.
Biståndsorganisationen Oxfam riktar kritik mot både den haitiska regeringen och givarländerna. Oxfam anser att den haitiska regeringen bör visa en tydligare politisk vilja att återuppbygga landet. Detta genom att bland annat utveckla ett offentligt program för att skapa jobb, hjälpa hemlösa familjer att bosätta sig på lämpliga platser och investera i haitiska företag. Oxfam anser också likt många andra att den haitiska regeringen måste ta itu med den höga korruptionen. Men kritiken riktas inte bara mot den haitiska regeringen. Oxfam anser att givarländerna borde vara öppnare i hur de planerar att använda sitt bistånd samt visa ett större intresse för haitierna.
Flera av de länder som nu bistår Haiti har gjort det under en lång tid. Framförallt USA har en lång historia av bistånd till landet. Detta bistånd har i regel getts direkt till regeringen och har trots sin storlek inte gett några märkbara positiva effekter. Det finns därför en motvilja mot att ge biståndet direkt till regeringen vilket leder till att stora delar av det utlovade biståndet uteblir och att allt fokus läggs på hjälporganisationerna istället. Men hjälporganisationerna står endast för nödhjälpen som – hur viktig den än må vara – inte kan lösa de långsiktiga problemen.
Så vad kan egentligen göras? Det är svårt att se någon kortsiktig lösning för problemen på Haiti då de har genomsyrat landet under en så lång tid. Om man däremot ser på utvecklingen i vissa andra länder så ser man att det kan gå fort när det väl vänder. För att detta ska kunna ske så krävs förvisso att man bekämpar korruptionen och etablerar en stabil stat. Många ifrågasätter dock den politiska viljan hos den haitiska regeringen och även om initiativ skulle tas så är det tveksamt om ett samhälle som varit genomsyrat av korruption under en så lång tid kan bli av med den snabbt nog. Just därför behöver Haiti både påtryckningar och hjälp under en längre tid framöver, något som i sin tur kräver ett intresse ifrån omvärlden.
av Olof Elfwering
4 kommentarer
Kommentarer är stängda.