Föreställ dig Sverige som en totalitär stat. Ditt och alla andras liv präglas av hård bevakning och minsta snedsteg kan få förödande konsekvenser för dig och din familj. Att uttrycka andra politiska åsikter än den ”rätta”, är något som endast får ske i tanken. Komplettera detta med en starkt kontrollerad massmedia och du har det kinesiska folkets vardag.
I dagens nyhetsrapportering är Kina och demonstrationer ingen alltför ovanlig kombination. För mer än tio år sedan hade detta garanterat väckt uppståndelse i resten av världen. Kina är ett land med en mörk historia som kännetecknas av massmord och förtryck från KKP, Kinas Kommunistiska Parti. KKP och dess ledare Mao Zedong grep makten 1949 och kom fram till Maos död 1976 att kosta över 40 miljoner kinesiska liv, genom bland annat Det stora språnget och Kulturrevolutionen. Utöver detta dömdes tiotalsmiljoner människor till laogai, det vill säga ”omformning genom arbete”, där fångarna skulle uppfostras till nya rättänkande socialister, erkänna sina brott och underkasta sig partiet.
Som kines kan det vara svårt att idag få tag på information om dessa händelser på Internet. Genom myndigheternas starka censur har otaliga webbplatser blockerats, om de innehållit ”skadligt material”. En sökning på Mao Zedong får träffar som kopplas samman med lovord och upphöjelse, där den enda kritiken skulle kunna vara att Mao lyssnade för mycket på KKP i sitt försök att industrialisera Kina. En mycket uppmärksammad händelse 2010, var när Google stoppade filtreringen i sin kinesiska sökmotor, vilket innebar att ord som ”Himmelska fridens torg” plötsligt var sökbara. Detta gav kineser en möjlighet till att läsa om en helt annan historia.
Liksom i andra totalitära stater, ska kinesiska tidningar, TV och radio förespråka regimens politik. Alla typer av frågor som anses kunna hota KKPs maktställning är således förbjudna. Journalister som inte följer denna föreskrift kan bli uppsagda, utsättas för trakasserier eller dömas till fängelsestraff. Även utländska mediers inslag granskas vanligtvis i förväg. Övervakningen av massmedia har skiftat från år till år, men ökat sedan 90-talet, vilket kan kopplas ihop med de sociala oroligheterna som förekommer mer frekvent i Kina.
Vad blir konsekvenserna av en starkt kontrollerad medieövervakning för folket? Utan en djupare undersökning kan sägas att kinesernas bild av verkligheten blir förvrängd. Om allt människor läser, lyssnar och tittar på är bestämt av partiet och regeringen, är det då inte konstigt att folk antar att detta är sanningen. Där ett lands media fungerar som ett propagandaorgan, kan utgången inte bli annan än hjärntvätt.
Att politiska motståndare fängslas än idag, visar på en rädsla hos regimen. Ett demokratiserat Kina med yttrandefrihet utan censur kan verka långt borta för ögonblicket, dock visar ökade demonstrationer och andra oroligheter i landet, tecken på förändring. KKP har således minskat i popularitet, trots sina försök att indikera en ökad lyhördhet inför folket. Hur Kina ser ut om tio år, kan endast framtiden utvisa. Att det kinesiska folket nuförtiden vågar protestera, är definitivt ett steg i rätt riktning.
Av: Natalie Rydberg
2 kommentarer
Kommentarer är stängda.