Det finns många människor som klagar på att det läggs för mycket statliga pengar på elitidrott. Det klagas på att det inte har en samhällsnyttig effekt, de hävdar att det är lika samhällsnyttigt som att titta på idiotin som föregår i Big Brother-huset. Jag är inte en av dessa människor!

Alla i vårt samhälle är överrens om nyttan med träning, med motion och att det har stora effekter för folkhälsan. Det är inte heller särskilt många som betvivlar att träning som barn ligger till grund för framtida motionsmönster. Det är här som jag anser att elitidrotten har sin viktigaste inverkan.

Alla har vi drömt om att bli stora stjärnor, som vinner VM- och OS-medaljer i mängder. Alla små nioåringar på ett par skidor är Jens Byggmark eller Herman Maier, varje knatte inom svensk fotboll ”heter” antingen Messi, Ronaldo eller Zlatan. Drömmen om att bli stjärnor är en viktig anledning till att vi början med idrott i första stadiet.

Vi behöver elitidrotten, vi behöver stjärnorna och det är därför det är viktigt att vi satsar på elitidrott. Det är därför det är viktigt att vi ger statliga pengar till Carolina Klüft och Björn Ferry. För lyckas de så inspireras vi till att träna. När Robin Söderling tog sig till final i Franska öppna för nästan två år sedan såg man direkt en stor tillströmning av barn som plötsligt ville spela tennis. Med stjärnorna tror jag att vi får fler barn som idrottar än utan, på samma sätt behöver vi det breda och allmänna idrottandet för att få fram stjärnor. Jag hävdar att elitidrotten är av yttersta vikt för folkhälsan.

Av: Fredrik Sundqvist