Det finns många sätt varpå man kan förklara samhällsutvecklingen och förändringen av det politiska läget. Jag tänker i denna artikel lägga fram ytterligare en aspekt inspirerad av stora sociologers ord, jag tänker främst på framstående sociologer som Manuel Castell och George Ritzer.

I denna upplaga av tidningen diskuteras vikten av Pr-kunskap inom politiken. Detta må vara väldigt väsentligt för den kortsiktiga politiken i vår värld men det är långt mycket större krafter som styr den långsiktiga utvecklingen av politiken. Det handlar om samhällets utveckling, det handlar om en förändrad arbetsmarknad och en förändrad ekonomisk struktur. Jag hävdar att vi under de senaste 30-40 åren har sett en förflyttning av politikens mitt, en förflyttning åt höger och det är till viss del just därför som borgarna kunde behålla makten vid det senaste valet.

Den klassiska vänsterpolitiken, i synnerhet socialdemokratin, är uppbyggd kring ett samhälle helt och hållet baserat på industriproduktionens krav. Ett samhälle där arbetaren lämnar hemmet tidigt på morgonen och går till en fabrik där den bedriver samma monotona arbetsmoment dagarna i ända. Ett arbete helt uppbyggt kring den fordistiska arbetsmodellen med standardiserad produktion och en hierarkisk företagsstruktur. Det samhället och det arbetet är utdöende i dagens västvärld. I dag lever vi svenskar i ett samhälle uppbyggt kring serviceyrken. det pyramidformade företaget med några få toppar som bestämmer allt, blir mer och mer sällsynt. I dag är företag uppbyggda likt en radiobilshall där varje arbetare skall kunna integrera med andra, kunna tänka själv och genom sitt eget kunnande bidra till företagets utveckling. Arbetaren förväntas vara flexibel, driven och full med idéer. Förr skulle den perfekta arbetaren göra som han blev tillsagd, i dag får man betalt för att tänka själv. Vi ska i dag fungera som unika individer medan man förr skulle fungera som en enhet. Detta har satt sina spår i vårt samhälle, dess invånare och det politiska spelet. Förr i tiden startades arbetet när grindarna till fabriken öppnade, då en stor skara arbetare i en lång och bred kö gick in genom fabrikens portar tillsammans. I dag börjar arbetet redan på bussen till jobbet. Vi sitter utspridda i bussen och i vår ensamhet har vi ett par vita Apple-hörlurar i öronen och en laptop i knät.

Arbetarens roll har gjort att människor i dag agerar på nya sätt. Man lägger större vikt vid sin personliga lycka och framgång, man värdesätter pengar i fickan mer än ideologiska tankar och värderingar. Därför tilltalas människor också av en politik som fokuserar på att förbättra individers och familjers personliga ekonomier. Vänsterpolitiker bedriver en politik som är omodern, osexig och baserad på en gammal världsordning, medan högerpolitikerna bedriver en politik som är modern, sexig och baserad på dagens samhälle. Starten på övergången från ett industrisamhälle till ett servicesamhälle brukar ofta dateras till 70-talets mitt och har sedan dess accelererat. Desto längre ifrån industrisamhället vi kommer desto längre förflyttas politikens mitt mot höger. Jag hävdar alltså att alla svenska partier idag bedriver en politik som är mer högerinspirerad än för 30, 40 och 50 år sedan. Ett klassiskt sätt att studera indelningen av höger- och vänsterpolitik brukar utgå ifrån vilken ekonomisk modell som förespråkas. Vänstersidan har historiskt propagerat för en planekonomi och högern för en marknadsekonomi. Men det har skett en förändring på denna punkt, exempelvis så trodde Olof Palme på planekonomin medan Göran Persson tror på marknadsekonomin. det var faktiskt bara 10 år sedan Socialdemokraterna tog bort kravet på planekonomi, eller som de själva kallade det för planhushållning, ur partiprogrammet.

Under 70-talet förändrades världen, när vi lämnade det gamla industrisamhällets paradigm för att ersätta det med ett servicesamhälleligt paradigm och med denna förändrades politiken. Jag menar att denna utveckling har styrt den svenska politikens mittpunkt åt höger. Om vi ser politiken som en undervattensström, likt golfströmmen där vattnet först drivs under ytan i en riktning för att sedan dra med sig ytvattnet, är drivningen av politikens mitt åt höger strömmen och högerpartiernas maktövertagande.

Av: Fredrik Sundqvist