Under Torbjörn Fälldins dagar var Centerpartiet en folkrörelse och borgerlighetens fanbärare men nu är man blott en skugga av sitt forna jag. Partiet slåss inte längre för statsministerposten utan för att hålla sig kvar i riksdagen. Hoppet att rädda partiet från förfall ligger nu på den yngsta partiledaren i partiets historia, Annie Lööf.

Annie Lööf är med sina 28 år den yngsta partiledaren i Centerpartiets historia. Hennes politiska engagemang föddes under gymnasietiden, då hon som student i samhällsvetenskap fick upp ögonen för Centerpartiet. Hon blev officiell medlem i partiet för tio år sedan, hösten 2001. Det märktes tidigt att hon var en driven ung tjej då hon redan 2002 anställdes som valombudsman för partiets ungdomsförbund i Jönköpings län under valet det året. Men hennes personliga höjdpunkt det året bör nog ändå vara när hon fick ta emot det högt aktade Dag Hammarskjöldsstipendiet för sitt engagemang i frågor som rör miljö och fred på internationell nivå.

Hennes politiska intresse fick henne att 2006 ställa upp i riksdagsvalet. Annie lyckades med bedriften att bli inkryssad genom personvalet. Under sin första mandatperiod i riksdagen var Annie riksdagens yngsta ledamot, en titel som i dag tillhör Moderaten Anton ”hakan” Abele.

Annie har vid flera tillfällen visat sig vara en driven politiker och person. I början av 2007 startade hon tillsammans med centerkollegan Fredrick Federley nätverket Liberala Gruppen. Nätverket har för avsikt att föra samman liberalt sinnade personer och sprida gemensamma värderingar. Ett annat bevis på hennes drivna sinne är att hon 2008 tilldelades ”Young European Leadership Program”-stipendiet. Ett högt aktat stipendium som den amerikanska ambassaden tilldelar unga driftiga européer med ledarskapsambitioner.

Andra märkbara uppdrag som Annie Lööf har arbetat med vid sidan av politiken är som styrelseledamot i såväl Coompanion Sverige som vid Jönköpings Högskolas stiftelsestyrelse. Hon har även tagit en kandidatexamen i juridik vid vårt kära lärosäte Lunds Universitet.

Annie har likt de flesta unga politiker varit aktiv i sitt partis ungdomsförbund. Fram till 2007 var hon 1:a vice förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund. De nordiska Centerpartierna har ett samarbetsungdomsförbund vid namn Nordiska Centerungdomens Förbund, en organisation som råkar vara Nordens näst största ungdomsorganisation. Annie har under flera år varit styrelsemedlem i detta förbund.

Sedan valet 2010 har Annie agerat som partiets ekonomiske talesperson, en post hon nu lämnar för att i stället leda partiet in i framtiden. Som säker många av er vet så betraktar Centern valet 2010 som ett misslyckande och man tillförde därför en eftervalsanalysgrupp som Annie fick förmånen att vara ordförande för. Annie har under sin tid i riksdagen varit ordinarie ledamot i Finansutskottet, Konstitutionsutskottet och Krigsdelegationen dessutom har hon varit ersättare i Justitieutskottet.

Under sin tid som medlem i Centerpartiet har Annie även varit en aktiv kommunalpolitiker i Värnamo. Hon var mellan 2002 och 2004 ersättare i kommunfullmäktige och under samma period var hon ledamot i Medborgarnämnden. Hon var ordinarie ledamot i kommunfullmäktige mellan åren 2006-2007 och valdes även in vid valet 2010 men lämnade denna post då hon ansåg sig ha för många politiska åtaganden på nationell nivå.

Annie Lööf är, trots sin unga ålder, en erfaren politiker som har många olika imponerade uppdrag i bagaget och därför fått mycket god uppmärksamhet för det hon åstadkommit. Hon tycks vara en skicklig politiker med goda ledaregenskaper. Av allt att döma verkar Annie ha gott stöd inom partiet, ett bevis på det är att hon fick hedersuppdraget att vara ordförande i eftervalsanalysgrupp. Men i mina ögon hänger det ett par frågetecken över Centerpartiets nya ledares huvud.

Annie Lööf är i mina ögon ett typexempel på en politiker som verkligen satsat på sin politiska karriär. Annie har i hög grad bara fokuserat på politiken sedan hon kom in på den dess arena, hon har knappt haft ett ”vanligt” jobb. I mina ögon är det oroande när politiker inte har jobbat med annat än politiken, då den vanliga arbetsmarknaden ger politiker nyttiga läxor om hur ”verkligheten” ser ut. En politiker som bara varit just politiker är ungefär som en professor som bara jobbat inom dem akademiska världen: de ser bara världen som uppmålade teorier och visioner, de blir alldeles för inrutade i sina självuppmålade verkligheter, de glömmer så att säga ”mannen på gatan”. Jag tror helt enkel att Annie kan vara för mycket politiker.

Ytterligare ett problem för Annie och Centern är i mina ögon Alliansen. Annie kommer nu in i en grupp med manliga partiledare som alla redan känner varandra och vet vad de andra vill och kan. Det finns en risk i mina ögon att hon bara blir ”den lilla flickan” bland alliansledarna och att hon därmed inte kan få sina åsikter och visioner hörda. Jag tror att det därför är viktigt att hon, åtminstone inledningsvis, använder sig av sin föregångare Maud för att just kunna få sin plats bland regeringens partiledare legitimerad.

Nu återstår det bara att se vilken politik Annie kommer föra. Kommer hon foga sig efter Alliansen och rätta in sig i ledet eller kommer vilja profilera sitt eget parti och rentav bryta sig ur det borgerliga blocket? Den som lever får se.

Av: Fredrik Sundqvist