Naturgas ses i dagens samhälle som en alternativ grön miljölösning. På Skånetrafikens hemsida går det att läsa ”Skånetrafikens stadsbussar är inte bara gröna på utsidan, de är också ett grönare sätt att resa. I dag drivs alla stadsbussar i Malmö med naturgas”. Gasland är en Oscars-nominerad dokumentärfilm som synar naturgasens baksidor.
I maj 2008 fick Josh Fox ett brev från ett stort amerikanskt energibolag i sin brevlåda. I brevet fanns det ett erbjudande om att Josh av bolaget skulle få 100 000 dollar om han upplät mark på sin tomt i Pennsylvania för utvinning av naturgas. Josh reaktion var inte glädjen över lättförtjänta pengar som man kanske skulle kunna tro, utan hans reaktion blev att undersöka vad det hela skulle innebära. Likt de flesta andra i det moderna teknologiska samhället började han med att söka på internet där han fann videor av brinnande kranvatten hos människor som just upplåtit sin mark åt energibolagens utvinning av naturgas. Josh bestämde sig då för att ta med sig sin kamera och besöka människor som upplåtit mark åt denna utvinning för att dels få se det brinnande vattnet i verkligheten men även för att på allvar undersöka vad naturgasutvinning egentligen innebär för dess närmiljö. Det hela resulterade i en lång resa genom tre amerikanska delstater där han på allvar undersökte naturgasutvinningens egentliga följder. Vad han fann var en bransch som var långt mycket smutsigare än brinnande vatten.
Gasland är en gripande film som är både välgjord och intressant, jag råder er verkligen att se den. Förra meningen är det närmaste en vanlig filmrecension ni kommer komma i denna artikel. Jag kommer istället använda filmen Gasland för att diskutera naturgas.
Efter att ha sett filmen börjar man ifrågasätta om naturgas är den rätta vägen att gå. Den visar framförallt hur gasutvinningen skadar näromgivningen genom att vatten (som det krävs stora mängder av) drar med sig giftiga kemikalier ut i grundvattnet. När grundvattnet innehåller kemikalier får detta ofantliga följder för miljön i området. Växter som dör, djur som tappar päls och blir undernärda och kranvatten som brinner är bara några av dessa följder.
Trots detta är det en lovordad gas som anses vara miljövänlig och grön, eftersom den leder till mindre koldioxidutsläpp än olja och kol – men vad gör inte det? Här skulle jag vilja passa på att ge några exempel på annat som släpper ut mindre mängder koldioxid än olja men som trots det inte medför mycket gott: skövling av regnskog, användning av freon i kylskåp, bästföredatum på mjölkpaket och Kim Jong Il. Branschorganisationen Energigas Sverige anser gasen vara bra ur miljösynpunkt, bland annat belyser man på sin hemsida att gasen släpper ut hela 25 % mindre koldioxid än olja och 40 % mindre än kol, vilken man av någon konstig anledning verkar tycka vara väldigt bra och miljövänligt.
Om naturgas skadar närmiljön i områden som den utvinns i och om den samtidigt leder till global uppvärmning, då kan man ställa sig frågan varför använder vi oss av den? Det självklara svaret är pengar. Ett annat svar som många vill använda sig av är att gasen faktiskt släpper ut mindre koldioxid än både olja och kol och att utsläpp av andra farliga kemikalier, så som kväveoxider och tungmetaller, är mycket låga. Kortsiktigt kanske utvinningen av gasen är ”bra” då den inte är lika farlig, ur miljösynpunkt, som mycket annat men det är ett mycket kortsiktigt sätt att se på saken. Om det är något som filmen Gasland har, åter en gång, fått mig att inse så är det att vi MÅSTE minska vår användning av fossila bränslen.
Jag vill avsluta denna artikel med att diskutera hur vi i dagens samhälle använder ord som förknippas med miljövänlighet. Sådana ord används idag i en extrem omfattning, det verkar som om allt som inte är olja och kol är grönt. När det gäller användning av naturgas så är det inte användningen per se som jag vänder mig mot utan att gasen hävdas vara miljövänlig, vilket den inte är. Att ord som förknippas med miljövänlighet används i fel sammanhang och används i samma sammanhang som icke miljövänliga saker gör inte direkt kampen för miljön en god tjänst. Detta riskerar att urholka ordens värde vilket kan få direkt skadliga följder. Till alla er som tror att naturgas är en bra miljövänlig lösning ber jag att titta på Gasland och inse hur lättmanipulerade ni är, bara för att bussen är grön så betyder inte det att dess drivmedel kommer rädda vår värld!
Av: Fredrik Sundqvist
3 kommentarer
Kommentarer är stängda.