Detta är den första artikeln i vår serie om de republikanska presidentkandidaterna i USA. Ni kommer i denna serie kunna läsa om deras tidigare politiska liv och om deras politiska åsikter som ofta har en tendens att vara smått excentriska. I denna artikel kommer ni kunna läsa om en politiker som tillhör det republikanska partiets ”vänsterfalang” och som under de senaste veckorna blommat ut som en av de större favoriterna

Av: Fredrik Sundqvist

Politisk karriär

Newton Leroy ”Newt” Gingrich sitter i dagsläget inte på något politisk post utan har på senare år främst arbetat som en välavlönad politisk analytiker och konsult. Newt har dock goda erfarenheter om det politiska spelet i Washington sedan sin tid i representanthuset. Newt var Georgias sjätte distrikts representant i representanthuset i hela 20 år, mellan 1979 och 1999. Mellan åren 1995 och 1999 var han dessutom talman för denna viktiga politiska instans inom amerikansk politik. Innan han tillträdde som talman var han mellan åren 1989 och 1995 minority whip, vilket är en ledande post i representanthuset som tilldelas en representant ur minoritetspartiet.

När Newt röstades in i representanthuset 1978 så var det tredje gången gillt. Både valet 1974 och 1976 mötte Newt den gamle och erfarne demokraten Jack Flynt, som hade suttit på posten som Georgias sjättedistrikts representant sedan 1955. Newt Gingrich var Flynt första riktigt seriösa motståndare under sina två decennier på posten. Att valet 1974 var jämnt måste anses som en stor överraskning då det valet generellt sett var ett dåligt val för republikanerna, vilket berodde på att Watergateskandalen var i full blom. Det är även relativt överraskande att returmatchen 1976 var jämn med tanke på att det årets demokratiske presidentkandidat (och sedermera president), Jimmy Carter, var guvernör för delstaten Georgia.

När Newt 1978 till sist röstades in var motståndaren inte längre Jack Flynt, som då bestämt sig för att dra sig tillbaka från den politiska arenan, utan Virginia Shepard som blev en enkel match för Mr Gingrich. Det enda valet som Newt under sina 20 år på posten utmanades seriöst i var valet 1990 då han mötte demokraten av David Worley, Newt vann det valet med enbart 978 röster.

Vid sidan av politiken

Vid sidan av politiken har Newt varit en produktiv författare. De flesta av hans verk har varit böcker med en politisk agenda. Några exempel på det är To save America och Drill Here, Drill Now, Pay Less: A Handbook for Slashing Gas Prices and Solving Our Energy Crisis. Newt har även skrivit en uppsjö av historiska böcker om såväl det amerikanska inbördeskriget som kriget i Stilla Havet under andra världskriget.

Newt har ett stort intresse för historia och fick under sin studietid flera olika examina i historia. Under en tid arbetade han som professorsassistent på West Georgia College. Han flyttade sedermera till den geografiska avdelningen och han har även undervisat i ett antal olika kurser såväl under som efter sin politiska karriär.

Politiska åsikter

Newt Gingrich är något så ovanligt som en republikansk politiker som faktiskt tar klimathotet seriöst. År 2008 bedrev han tillsammans med representanthuset nuvarande Demokratiske talman Nancy Pelosi en kampanj för att få amerikanska medborgare att tänka på miljön. Han har dock backat en aning från detta på senare år med motivationen att det krävs en debatt kring forskningens resultat.

Trots hårt motstånd från konservativa republikaner så har han länge kämpat för frågor som berör sjukvård. Bland annat grundande han tankesmedjan Center of Health Transformation 2003. Tankesmedjan har för avsikt att förändra det amerikanska sjukvårdsystemet radikalt. På deras hemsida går det att läsa:

”The Center is based on the following premise: Small changes or reactionary fixes to separate pieces of the current system have not and will not work. We need a system-wide transformation. Unlike other alliances, the Center unites stakeholders across the spectrum (providers, employers, vendors, trade associations, disease groups, think tanks) and government leaders at both the state and federal level to drive transformation according to a shared vision and key principles.“

Newt Gingrich presidentkandidaturs ekonomiska agenda handlar om vad han anser bör göras för att stimulera den amerikanska ekonomin. Bland annat är han emot skattehöjningar då han anser att detta är dåligt för köpkraften i landet. Inte bara är han emot höjningar, han vill faktiskt sänka skatten för att kunna stärka amerikanska företag gentemot utländska företag. Han vill dessutom stärka dollarn genom att återgå till Reagan-erans monetära politik.

Han har även en energiplan som han trycker mycket på i debatten. Han vill utöka oljeborrningarna på amerikansk mark med argumentet att man har en större oljereserv än Saudiarabien – en intressant politisk åsikt för en person som drivit kampanjer för att öka människors kunskap om klimatförändringarna. Många skulle dock försvara denna politik med att han också vill investera miljövänlig energiutveckling.

Likt många andra i dagens samhälle belyser Newt vikten av utbildning för en positiv samhällelig och ekonomisk utveckling. Han har bland annat kallat utbildning för ”the number one factor in our future prosperity”.

Kul att veta

Efter mellanårsvalet 1998 kritiserades Newt hårt för partiets dåliga resultat som grundade sig i deras försök att avsätta president Clinton efter hans otrohetsskandal. När Newt den 6 november offentliggjorde att han inte bara tänkte avgå som talman utan även lämna sin post som representant för Georgias sjätte distrikt gjorde han det med orden:

”I’m willing to lead but I’m not willing to preside over people who are cannibals. My only fear would be that if I tried to stay, it would just overshadow whoever my successor is.”

1995 utsåg tidningen Time Magazine honom till ”Man of the year” då han i sin roll som talman i representanthuset var en starkt bidragande orsak till att Republikanerna kunde bryta det Demokratiska partiets 40 år långa majoritet i representanthuset.

Han föddes med namnet Newton Leroy McPherson med efter att hans styvfader adopterat honom fick han efternamnet Gingrich.

Newt är även en stor djurvän. Under sina tonår målade han en gång sin jacka i svarta och vita ränder för att han ville likna en Zebra.

Av: Fredrik Sundqvist