Jon Huntsman Jr. är i denna valprocess inget annat än en underdog, men man skall aldrig underskatta en underdog i ett amerikanskt val, titta bara förra valets republikanske presidentkandidat John McCain. Jag tror att många av er likt mig tidigare knappt kände till Jon Huntsman Jr. men samtidigt är jag övertygad om att ni likt mig kommer bli fascinerad av denna diplomat och mormon som har censurerats bort från kinesiskt internet.

Av: Fredrik Sundqvist

Politisk karriär

Jon Huntsman Jr. började arbeta inom politiken ganska snart efter han slutade studera. Han fick ett arbete som assistent på Vita Huset under Reagan-administrationen. I slutet av 80-talet, efter det att han slutat arbetat på Reagans administration, flyttade han till Taiwan i nära två års tid. Han kom tillbaka till USA lagom till 1988 års Republikanska partikonvent. Vid partikonventet var han delstatsdelegat och fick se George H.W. Bush utnämnas till partiets presidentkandidat på nära håll.

Under George H.W. Bush administration fick Huntsman en högt uppsatt post på handelsdepartementet, där han främst arbetade med frågor som rörde handeln med Östasien och Stillahavsområdet. 1992 utnämnde George H.W. Bush Jon Huntsman Jr. till ambassadör i Singapore, han blev då den yngste amerikanske ambassadören på över 100 år.

1993 slutade Huntsman som ambassadör och kom då att lämna den politiska arenan för en tid men efter att George W. Bush år 2001 invigdes som president började det ryktas om Huntsman som en möjlig amerikansk ambassadör i Kina. Det blev dock inget av detta men däremot erbjöds han tjänsten som amerikansk ambassadör i Indonesien, en tjänst han tackade nej till. I stället anställde President Bush honom den 28 mars samma år som en av de två ansvariga för handelsfrågor i sin administration.

I mars 2003 sade Huntsman upp sig från sin post i President Bushs administration eftersom han ville kandidera för posten som guvernör i delstaten Utah. Vid valet i november 2004 vann han en klar seger mot demokraten Scott Matheson, Jr. Huntsman fick hela 57 % av rösterna. Huntsman var en väldigt omtyckt guvernör och stundtals beräknades hans väljarstöd vara uppe i hela 90 %. Inte helt överraskande kom att han vinna 2008 års guvernörsval mot demokraten Bob Springmeyer med hela 77,7 % av rösterna.

När President Obama tillträdde sin post 2009 kom han att nominera Jon Huntsman Jr. till den aktade posten som amerikansk ambassadör i Kina. Huntsman tackade ja och avträdde som Utahs guvernör. I februari i år fick Huntsman stora problem i sitt uppdrag då han blev videofilmad när han närvarade vid demonstrationer mot den kinesiska staten. Det hela resulterade i att hans kinesiska namn 洪博培 (Hóng Bópéi) censurerades bort från internet. Den 30 april avgick Huntsman från sin post.

Vid sidan av politiken

Huntsman studerade först vid University of Utah där han tog en G.E.D. vilket bäst går att beskrivas som en generell universitetsexamen. Senare flyttade han till University of Philadelphia där han tog en examen i internationell politik.

I slutet av 80-talet bodde Huntsman och hans familj i Taiwans huvudstad Taipei där han arbetade som missionär för mormonkyrkan.

Huntsman har även arbetat inom familjens olika företag och organisationer. Bland annat har han agerat som styrelsemedlem i Huntsman Corporation och i Huntsman Cancer Foundation. Dessutom var han under en tid VD för Huntsman Holding Company. På meritlistan kan man även räkna in Utah Opera, organisationen Envision Utah och Coalition for Utah´s Future. KSL-TV är en Salt Lake City-baserad TV-kanal som riktar sig till mormoner och som troende mormon har Huntsman även varit aktiv i denna, framförallt i deras kampanj för familjeliv.

Kul att veta

Vid 15 års ålder, år 1975, mottog Huntsman den högsta graden inom den amerikanska scoutrörelsen, namnet på graden är det ganska amerikanska namnet Eagle scout.

Huntsman är uppvuxen i en mormonsk familj, hans morfar var under en tid den äldste av de 12 apostlarna kvorum, vilket är den mormonska kyrkans överstyrelse och den äldste medlemmen är den med högst anseende. Även från sin faders sida finns det starka band till viktiga medlemmar i den mormonska kyrkan. Via sin fader är Huntsman i fjärde rakt nedstigande led släkting med den förre detta ledaren inom mormonkyrkan Parley P. Patt. Patt var en av originalmedlemmarna i den första uppsättningen av de 12 apostlarna kvorum och förblev så ända tills han mördades 1857.

Den favorittippade presidentkandidaten Mitt Romney, även han troende mormon, är pyssling till Huntsman.

Huntsman studerade vid Highland High School i Salt Lake City men hoppade av då han ville satsa på sin passion och dröm som keyboardspelare i rockbandet Wizard.

Under sin studietid på University of Utah var han medlem i studentsamfundet Sigma Chi, precis som sin fader.

Politiska åsikter

Den kanske mest intressanta definitionen av Jon Huntsmans Jr. politiska åsikter skrevs nyligen av tidningen Huffington Post:

“A conservative technocrat-optimist with moderate position who was willing to work substantively with President Barack Obama and identifies himself as a center-right conservative.”

Huntsman tror på klimatförändringarna och brukar använda sig av resonemanget; om 90 % av världens forskare sade att någonting orsakade cancer då skulle vi lyssna på dem, varför ska det vara annorlunda när det gäller klimatforskningen? Att ”sätta ett värde” på koldioxiden är något som Huntsman förespråkar men om det syftar på en koldioxidskatt eller något annan form om värdesättning har han inte delgivit.

När det kommer till vårdreformen så är Huntsman av åsikten att systemet måste reformeras drastiskt då det annars riskerar att haverera totalt. Han har dock inte uttalat sig vare sig för eller emot det omdiskuterade Mediecare men när en journalist för något år ställde en fråga om ämnet svarade han:

”I’m comfortable with a requirement – you can call it whatever you want, but at some point we’re going to have to get serious about how we deal with this issue”

När Huntsman var Utahs guvernör så signerade han ett antal lagar som strikt begränsar aborter. Han har länge varit supporter av civilt registrerade partnerskap men samtidigt strikt varit emot samkönade äktenskap. Intressant med detta är att han som Utahs guvernör ställde sig bakom en lag som gjorde det möjligt för homosexuella att ingå civilt registrerat partnerskap.

Huntsmans politik i frågan om immigration är svårtydd, dels så har han gjort det möjligt för illegala invandrare att få så kallat ”driving-privilege cards”, vilket går att likna med special tillämpade greencards, samtidigt så har han med följande ord visat support för gränsmuren mot Mexiko:

”For me, as an American, the thought of a fence to some extent repulses me … but the situation is such that I don’t think we have a choice.”

Av: Fredrik Sundqvist