Den 10 januari ägde det andra Republikanska primärvalet rum, ni i New Hampshire. Det kom att vinnas av den stora favoriten Mitt Romney. I dag annonserade Rick Perry att han drar tillbaka sin kandidatur. Samtidigt visade det sig att den egentliga vinnaren i Iowa var överraskningen Rick Santorum.

Av: Fredrik Sundqvist

Tidigare har det sagts att Mitt Romney vann det inledande primärvalet i Iowa med åtta rösters marginal före skrällen Rick Santorum, efter kontrollräkning visar det sig nu dock att Rick Santorum vann valet i Iowa, vilket är ett stort bakslag för storfavoriten Romney. Men valet i New Hampshire var långt ifrån samma rysare, Mitt Romney vann här en övertygande seger med 39,4 % av rösterna. Vinnaren i Iowa, Rick Santorum, gjorde inte i närheten ett lika starkt val i New Hampshire, här lyckades han enbart skrapa ihop strax över 9 % av rösterna. En av anledningarna till denna tillbakagång kan förklaras med att Santorum är en radikalt konservativ politiker vilket inte tilltalar den liberala väljarkåren i New Hampshire.

Ron Paul börjar mer och mer utkristallisera sig som Mitt Romney huvudmotståndare. Paul följde upp sin tredjeplats i Iowa med att komma två i New Hampshire, det skall dock tilläggas att marginalen mellan dessa två herrar var stor då Ron Paul inte fick mer än 22,9 % av rösterna.

På tredje plats kom den kandidat som gick allra svagast i Iowa, nämligen Jon Huntsman. Denna utveckling kan förklaras med att Huntsman i republikanernas ögon anses vara liberal vilket givit honom ett spegelvänt resultat gentemot den konservative Santorum i de två första delstaterna. Nu har det dock tett sig så att Huntsman dragit tillbaka sin presidentkandidatur och kommer inte att ställa upp på lördag då nästa primärval äger rum i South Carolina. Huntsman drog tillbaka sin kandidatur och offentliggjorde i samma stund sitt stöd för storfavoriten Mitt Romney.

Texas-guvernören Rick Perry drog i dag, torsdagen den 19 januari, tillbaka sin presidentkandidatur. Bakgrunden till detta beslut kom från hans misslyckade resultat i de två inledande primärvalen; resultatet i New Hampshire kom att bli droppen som fick bägaren att rinna över då han enbart lyckades skrapa ihop 0,7 % av rösterna. Intressant är att Perry offentligt erkände sitt stöd för Newt Gingrich som verkar fått en renässans i sin kandidatur.

Den tidigare favorittippade Newt Gingrich hamnade åter på en fjärdeplats men denna gång var hans väljarstöd betydligt lägre än tidigare. Gingrich gick från 13,3 % i Iowa till 9,4 % i New Hampshire. Nu återstår frågan om denna reklamkampanj är vägen den tidigare talmannen i kongressen, Newt Gingrich, skall gå för att mobilisera sina krafter och på allvar utmana Mitt Romney om partiets presidentkandidatur?

På lördag (den 21 januari) kan vi se fram emot det första primärvalet i Sydstaterna då South Carolina går till vals. Även i South Carolina framstår Mitt Romney som den stora favoriten, vilket har stärkts efter Huntsmans avhopp och uttalade stöd för Romney. Under de senaste dagarna har Newt Gingrich gått starkt fram i opinionsundersökningarna och nu undrar många hur mycket Rick Perrys uttalade stöd kommer att betyda. Klart är i alla fall att det mesta tyder på att det är just Gingrich som har störst möjlighet att slå Mitt Romney i South Carolina på lördag. Det verkar som att Ron Paul och Rick Santorum får finna sig i att fightas om tredje platsen. Men det skall dock tilläggas att det verkar som att en ny gladiator har äntrat arenan inför det kommande primärvalet. Detta då den politiske satirkomikern Stephen Colbert har annonserat att han tänker utmana de stora jättarna i South Carolinas primärval.

Av: Fredrik Sundqvist