Förra veckan avslöjade Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot att Sverige via Totalförsvarets forskningsinstitut har ingått ett avtal med Saudiarabien i syfte att hjälpa dem bygga upp en vapenfabrik. Angående detta har Panorama mottagit en insändare från en LUPEF-medlem som anser att de demokratiska värdena och mänskliga rättigheterna aldrig får underkuvas monetära intressen.

Av: Eva Svendén

En fråga väl värd att ställa är huruvida det är acceptabelt att Sverige exporterar försvarsmaterial. Mitt svar är både ja och nej. Sverige köper själv visst krigsmaterial från andra länder vid en del tillfällen. Likaså anser jag att andra länder har rätt att försvara sig, på samma sätt som vi i Sverige har rätt att försvara oss.

Krigsmaterial är dock inte vilken handelsvara som helst. Att handla med vapen förpliktar och skall villkorslöst svara upp mot Sveriges humana, etiska och moraliska normer. Därmed kan det aldrig accepteras att svenska vapen säljs till länder för att användas till förtryck av människor och mot demokrati. Vi har i medierna kunnat läsa om att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har deltagit i planering av en vapenfabrik i Saudiarabien. Om detta stämmer är det oacceptabelt!

Sverige har sedan tidigare haft en omfattande export av vapen till arabiska diktaturer. År 2005 ingick den socialdemokratiska regeringen, precis som vå nuvarande regering, ett militärt samarbetsavtal med just Saudiarabien. I detta avtal framgår uttryckliga skrivningar om att främja vapenproduktion i länderna. Undertecknat av Sveriges dåvarande försvarsminister, Leni Björklund (S) och Saudiarabiens försvarsminister.

Jag anser att det är oacceptabelt att Sverige har samarbetat med Saudiarabien gällande krigsmaterial. Från borgerligt håll var Folkpartiet relativt ensamt om att kritisera avtalet. All heder åt Folkpartiet. Samtidigt ska partier som inte tog avstånd från avtalet fördömas! Enligt avtalet skulle det automatiskt förlängas efter fem år, d.v.s. 2010, såvida inte någon utav parterna önskade bryta avtalet. Att avtalet bröts motsatte sig Moderaterna och Centern, varför avtalet per automatik förlängdes. Nästa möjlighet att bryta avtalet ges först 2015.

Sverige måste få till en skärpning av vapenlagstiftningen. Dessvärre har partier från båda sidor av blocken – Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna – tidigare motsatt sig en sådan skärpning av reglerna. Glädjande är dock att det förra året nåddes just en sådan överenskommelse.

För vinstdrivande företag är det främsta syftet att göra goda affärer. De humana värdena i de länder man gör affärer med får ofta ett sekundärt värde. Det är inget konstigt. Det är riksdag och regering som är ansvariga för att skapa de regler som ska gälla och det är de som skall värna demokratiska värden och fri- och mänskliga rättigheter.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är nu starkt kritiska mot regeringen. Det är inget annat än ren dubbelmoral, då dessa båda partier hade ett intimt samarbete med den f.d. Socialdemokratiska regeringen som ingick avtalet. Miljöpartiets och Vänsterpartiets försvarssamarbete med Socialdemokraterna påbörjades 2004 i och med försvarsbeslutet. Då hade Miljöpartiet och Vänsterpartiet ingen kritik mot avtalet.

Riksdagen får i dag en viss insyn vid tillståndsgivning genom exportkontrollrådet. Men, riksdagens insyn måste förbättras! Därför menar jag att det är av största vikt är att rådets protokoll blir offentliga. Det skulle ge riksdagen insyn i vad som pågår och det skulle vara ett sätt att förhindra att omoraliska affärer med krigsmaterial görs i det dolda.

Det får aldrig accepteras att svenskt krigsmaterial används för att motverka demokrati och fri- och mänskliga rättigheter!

Eva Svendén