Efter LUPEF-föredraget fick Panorama en intervju med en av den militära underrättelsetjänstens företrädare på plats, Mats Fogelmark. Svaren blev, med Fogelmarks egna ord och i linje med den militära delgivningsrutinen, ”straight to the point”.

Av Tim Isaksson


(Se även vår artikel om föredraget.)

Mats Fogelmark är kommendör och sektionschef på MUST. Han har jobbat 25 år inom försvaret, varav 7-8 inom MUST.

Under föredraget bekräftades mångas misstankar om att det av samhällsvetare främst är statsvetare som är aktuella för arbete på MUST, och då naturligtvis särskilt de med säkerhetspolitisk inriktning. Under föredraget nämndes också beteendevetare. Men finns det några fler grupper?

Det stämmer att statsvetare är den grupp samhällsvetare som vi främst anställer – de är relativt flexibla och omflyttbara mellan regionerna vi arbetar med tack vare deras generella kompetens – men i övrigt söker vi vitt och brett bland alla som har akademiska examen som kan ha relevans för den aktuella posten som utlysts.

Påverkas MUST någonting av Datalagringsdirektivet, som gick igenom för ett par veckor sen?

Inte i nån större omfattning eftersom vi följer de lagar och förordningar som gäller i det svenska samhället.

Under föredraget talade ni mycket om vilka olika slags verktyg och metoder ni använder er av (på ett väldigt övergripande plan naturligtvis). Kan du nämna något nytt, konkret verktyg som varit ett stort steg framåt för ert arbete under det senaste decenniet?

Det skulle vara ett verktyg som hjälper oss rita upp de nätverk av organisationer/grupper vi håller koll på som individer ingår i och hur deras relationer förändras. Det är som ett Facebook fast utan den sociala biten, alltså mest ett grafiskt verktyg som tydliggör vem som har länkar vart och hur nära och så vidare. Detta har hjälpt oss mycket med att tackla den information overload som lätt kan överrumpla även den bäste analytiker.

Att hotbilden mot Sverige idag är låg är ingen hemlighet, berättade ni innan, men även om de inte är så akuta som under Sovjetunionens glansdagar finns det alltjämt hot. Sådana hot av en helt annan natur är dagens cyberterrorism eller cyberkrigsföring för att sabotera informationsinfrastruktur m.m., kanske härstammande från främmande makt. Hur rustade är MUST att upptäcka sådana hot?

Det vi gör är att analysera och bearbeta hur olika länder eller andra aktörer bereder sig när det gäller att bygga kapacitet för sådana metoder. Detta arbete utförs i vårt dagliga arbete på i de geografiska områden vi arbetar med, eller på direkt beställning från Regeringskansliet eller ÖB. Direkta eller akuta/nära förestående hot är dock svårare att upptäcka.

Kan du säga ifall MUST har fler eller färre personal idag jämfört med för tjugo år sedan? Tror du att en militär underrättelsetjänst skulle vara kritisk för svenska intressen även i en (utopisk) framtid där vi har uppnått nästintill världsfred?

Nu är jag lite jävig men jag bedömer att underrättelsetjänsten kommer att få en lika stor roll alternativt större i ett sådant läge eftersom vi är den s.k. alarmklockan för våra beslutsfattare. Vi måste följa och bedöma presumtiva hot mot svenska intressen även i ”djupaste fred”, allt i syfte för att ge tidig förvarning till våra beslutsfattare.

Om MUST, som arbetar enbart utanför Sveriges gränser, i ert arbete kommer över underrättelser som ni bedömer pekar på kommande terrorbrott i Sverige överlämnar ni uppgifterna till SÄPO. Ni arbetar även nära tillsammans med SÄPO och FRA för att förhindra terrorbrott i Sverige i den vid det här laget några år gamla gruppen NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning. Leder detta arbete till att terrordåd från enskilda personer, som vi såg nu i Frankrike för några veckor sedan eller i Taimour Abdulwahabs självmordsattentat i Stockholms julrusch 2010, kan undvikas?

Nej, tyvärr är det nästintill omöjligt att hindra enskilda gärningsmän och om personen i fråga inte ingår i eller har haft kontakt med något nätverk vi känner till är det ytterst svårt för oss att kunna bli varse sådana planer. I syfte att undvika att missa sådan viktig information är MUST en del av NCT och bidrar med såväl personal och underrättelser om utländska förhållanden.

Normalt sett får militären inte sättas in mot svenska medborgare. Hur är det när ni spanar på svenska medborgare som befinner sig utomlands, är det ”krångligare” för er av juridiska skäl?

Nej. Om svenska medborgare befinner sig utomlands och sysslar med t.ex. förberedelser för terrorbrott ingår de i vårt mandat. Dock är det den aktuella landets polis som skall ingripa om de gör sig skyldiga till brott.

Ni talade mycket om hur ni på MUST arbetar som journalister och tar väl hand om era viktigaste tillgångar, era källor; ”protect our sources”. I dessa tider då försvarsläckor av WikiLeaks har synliggjorts som aldrig förr vänds detta potentiellt sett på sitt huvud: ifall det svenska försvaret fick en läcka, skulle det kunna följas upp på något sätt via den kanalen eller går det emot meddelarfriheten?

Nej, det skulle vi inte få. Yttrandefriheten är skapad på det sättet. Vi skulle i vissa allvarliga fall vilja efterforska det men får det inte men om person bryter mot någon lag så anmäler vi det till polisen som tar över ärendet.

Inte ens om läckan vände sig till en kanal baserad i utlandet?

Nej, då kan det bli ett fall för polisen d.v.s. de får utreda om det är ett brott mot rikets säkerhet

Men ni skulle få följa upp det internt, inom försvaret så att säga? Eller, om det är så det sköts men det inte är MUST:s uppgift, vems uppgift är det?

Polisens! Om den anställde har gjort sig skyldig till ett brott så är det polisen sak att utreda och eventuellt lagföra.

Apropå Saudiaffären och FoI:s bulvanföretag som skapades med hjälp av kontantlån från MUST sade försvarets Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten till Aftonbladet att de två organisationerna har i uppgift att bistå varandra och samarbeta och att det inte är något ovanligt att MUST hjälper FoI med sådana här saker. Kan du säga på ett ungefär hur ofta det sker och hur mycket information om syftet som FoI då måste ger er?

Det kan jag inte kommentera. Försvarsmaktens Infoavdelning är alltid vår kanal utåt. Det här är en unik intervju…men eftersom vi är här i Lund för att rekrytera blivande kollegor så vill jag ändå ställa upp och försöka ge en så bra bild som möjligt av vår verksamhet.

Avslutningsvis, kan du berätta om den farligaste situation du hamnat i genom ditt arbete på MUST? Ni berättade under föredraget hur alla på MUST som ger sig ut i fält har grundläggande soldatutbildning och ibland får ge sig ut på uppdrag i fält utan eskort…

Jag kan tyvärr inte gå in på enskilda detaljer i våra resor men att resa och vistas på platser där det råder konflikt som till exempel Afghanistan är aldrig ”hälsosamt”, dock så kan vi alltid minimera riskerna. Vi chansar aldrig!

Jag ursäktade mig här för min okunskap inom området och tackade för intervjun och för ett intressant föredrag. På det svarade Fogelmark:

Det är vi som skall tacka för inbjudan: det känns tryggt för framtiden att se och höra aktiva, engagerade samt kritiskt tänkande ungdomar på väg in i arbetslivet: Lycka till och hoppas vi ses inom vårt gebit!

Text: Tim Isaksson

Foto: Sofia Åström