När Kim Jong-II, son till grundaren av Nordkorea, Kim II-Sung, avled 2011 var tron och förhoppningarna stora att sonen Kim Jong-Un skulle öppna upp och reformera Nordkorea. Så blev inte fallet. Istället har Nordkorea under Kim Jong-Un blivit aggressivare och mer hotfullt mot omvärlden.

Av: Eva Svendén

Möjligen kan Nordkoreas ökade aggression mot omvärlden förklaras av att Kim Jong-Un när han kom till makten efter faderns död var ung och oprövad. Nordkorea är ett starkt militariserat land med många höga generaler som med en ung och oerfaren ledare kan förmodas ha stor makt och därmed möjlighet att styra Jong-Un.

Nordkoreas militärdiktatur är beroende av vapenskrammel. Befolkningen i Nordkorea lever i förtryck, svält, misär. Det som hindrar folket från att göra uppror mot regimen är propagandan som militärregimen trummar ut om hot från omvärlden.

Förutsättningar finns för att ett avtal kan komma till stånd då ingen vill ha ett krig. Kina har också långsiktiga intressen av att Nordkorea trappar ned då det finns tryck på ledare i både Japan och Sydkorea att skaffa kärnvapen. Skulle Japan skaffa kärnvapen blir det tufft för Kina. Likaså har USA och Obama hela tiden talat för förhandling till skillnad från Bushadministrationen som alltid satte hårt mot hårt. Vad som kan ställa till problem är om omvärlden samtidigt ställer krav på Nordkorea om mänskliga rättigheter. Då kan det bli svårt att få till ett avtal då det finns en hård militär kärna i ledningen som inte kommer att ge vika för de kraven. Samtidigt, är det ett måste att Nordkoreas militärdiktatur ställs till ansvar för hur landets befolkning behandlas…