I skrivande stund pågår förhandlingarna av vad som kan komma att bli ett av vår tids viktigaste ekonomiska avtal: The Transatlantic Trade and Partnership, TTIP. Avtalet framställs som ett handelsavtal, dock bekräftar nyligen läckta dokument av Greenpeace exakt det kritikerna befarat: Det är mycket mer än enbart handel som står på spel. Högst olyckligt bör tyckas, då inledande påstående ska tas på allvar: TTIP kommer att påverka vårt samhälle. Och, tyvärr, pekar det mot en negativ sådan.
Det är en frustrerande, naiv och bakåtgående förhandling som just nu pågår mellan EU-kommissionen och USA. Vilket skrämmer direkt skiten ur mig.
Jag finner det frustrerande att Sveriges regering, tillsammans med resterande Europa, efter Klimatmötet i Paris stolt menar att ett genombrott nu har skett. Vi ska ta klimathotet på allvar, vi ska tillsammans utveckla de förutsättningar som krävs för en hållbar framtid. Samtidigt förhandlas ett handelsavtal fram med USA vars handelenhet, USTR, identifierade EU:s regelverk om kemikalier, förnybara energikällor och miljöanpassning av bränslen som befintliga handelshinder. Hinder som USA vill slopa.
Jag anser regeringen vara naivt passiv i frågan gällande de negativa konsekvenserna av TTIP. Bristen på grundläggande utvärderingar gällande vilka konsekvenser avtalet kan ge inom svensk miljölagstiftning, konsumentskydd, arbetsmarknad och jordbruk är oansvarig, och samtidigt är debatten i Sverige oroväckande tyst. Regering har tillsammans med majoriteten av våra riksdagspartier odelat ställt sig positiva till avtalet.
Att vår landsbygdsminister, Sven Erik Bucht, exempelvis inte har reflekterat över svensk jordbruksproduktion oundvikligt försvagade position på marknaden efter att avtal likt TTIP träder i kraft väcker frågor kring regeringens konsekvenstänkande. Frihandeln med EU har redan pressat ned svensk prisnivå då varor som produceras till en lägre styckkostnad strömmar in på marknaden. Detta till följd av Sveriges omfattande djurlagstiftning och jordbrukspolitik, vilka sorgligt nog verkar hämmande vid marknadsekonomin absoluta tro på konkurrenskraft. Argumenten för TTIP, likt att Sverige hoppas kunna exportera mer söta produkter som sylt och kakor, men också kött, väcker därför enbart en tragisk sympati för framtida svenska jordbrukare.
Avslutningsvis vill jag rikta ännu en spark mot regeringen, som vägrar uppmärksamma TTIP och det steg bakåt i demokratin som avtalet skulle innebära. De läckta dokument som Greenpeace släppte nu i maj understryker detta med den kraft som kritiker tidigare enbart har kunnat varna för. Den bristande transparens som karakteriserat förhandlingar ända från början blir här bekräftad, då vi tydligt kan följa uppgifter EU-kommission har undanhållit allmänheten. Löften om att EU inte ska “vika sig” gällande dess miljöskyddslagar verkar kraftlösa då dokumenten tydligt beskriver den hårda press EU står under från USA:s sida.
Transperansen må vara undermålig. Ändå är det den förändring stater och dess väljares rätt till självbestämmande står inför som skrämmer mig mest. För det hymlas inte med att näringslivet, i klartext storföretagen, bjuds in att kraftigt påverka avtalets utformning. Samtidigt tvistas det om tvistlösningsmekanismen ISDS (Investor-state dispute settelment) som enligt förslag ska ingå i det färdigställda avtalet. Det framställs som ett investeringsskydd, som ger företag rätt att driva juridiska processer mot stater. I praktiken innebär detta att företag kan stämma länder om de inför lagförändringar som hotar företagets vinst. Enligt EU-kommissionen har mekanismen nu reformerats, något som tyvärr kan ifrågasättas då texterna är så vagt formulerade att de ändå öppnar för en mycket generös tolkning.
TTIP handlar om en hänsynslös överföring av demokratisk makt från folket till storföretagen. Sluta behandla TTIP som ett handelsavtal. Det är inte slopade tullar som står i fokus under de pågående förhandlingar, det är hur vi stiftar lagar i vårt samhälle.
Kom igen nu Stefan, det börjar bli hög tid att snacka om detta. Diskussionen måste resas, konsekvenstänk introduceras och grundläggande ideologi utvärderas. Och i denna framtida debatt gör Stefan tillsammans med resterande regering rätt i att hissa en varningensflagga.
För er som, likt mig, inte orkar invänta regering så kan ni hjälpa till att sparka igång debatten. Skriv under här: https://kampanj.skiftet.org/page/s/ttip