Text: Tim Isaksson

Sverigedemokraterna kämpar hårt för att maskera sitt verkliga budskap. I sitt utskick SD-Kuriren gör man allt för att försvara sig mot ordet rasism. Det gamla vanliga argumentet om det orättvisa och odemokratiska i att all kritik av svensk invandringspolitik stämplas som rasism sätts självklart i första rummet. På flera ställen, ja nästan varje sida i utskicket, återkommer denna argumentation – till och med från sverigedemokratiska listnamn med invandrarbakgrund! Argumentet faller dock platt med tanke på att SD inte vill diskutera invandringen utan vill förbjuda den, och detta endast på ytterst tveksamma grunder som inte har med rasism att göra.

Jag menar att diskussionen istället ska handla om hur vi ytterligare kan förbättra situationen för de som kommer till vårt land. En sådan är en solidarisk position som vi i rika Sverige har råd med. Varför skulle vi inte dela med oss av vårt överflöd? Varför ska vi döma människor till sämre liv bara för att de inte råkar vara födda här? Varför skulle varje invandrare vara mindre förtjänt av ett bra, tryggt liv än varje svensk?

Sverigdemokraterna är dumma inte bara på det mänskliga planet. Expressen har låtit fyra tunga ekonomiexperter granska Sverigedemokraternas välfärdsbudget på 65 miljoner, som främst innehåller satsningar på pensionärer, rättsväsende och försvar. Pengarna ska mer än täckas från de besparingar som sägs uppkomma vid ett stopp för invandring och flyktingmottagning. Experterna, som kommer ifrån Svenskt näringsliv, SACO, Linnéuniversitetet och Stockholms universitet, dömer ut budgeten totalt och pekar på mängder av fel, bland annat har besparingar som bara uppkommer år ett räknats med flera gånger. Siffrorna på andelen arbetande invandrare, skatteintäkterna från dem och deras påstådda undanträngande av svensk arbetskraft är också helt felaktiga. Sammanlagt har SD räknat fel på 59 miljarder.

Några av experternas kommentarer lyder så här: ”Hela SD:s ekonomiska politik strider mot Sveriges intressen.”, ”De förstår inte hur en budget fungerar” och ”När de går och använder de här pengarna och lovar ut massor av godis åt olika håll och kanter, då hänger inte den ekonomiska kalkylen ihop”. Konsekventa är de dock, SD. Inte nog med att de vid gränserna vill stoppa människor, utan pengar ska inte heller få komma in; de föreslår en rad protektionistiska åtgärder trots att ett litet land som Sverige är mycket beroende av en öppenvärldshandel. Deras ståndpunkt är alltså inte bara rasistisk, den är dessutom otroligt naiv.

Detta känns inte riktigt förtroendeingivande, Jimmie Åkesson. Om någons politik leder till en ”pensionsbroms” så är det nog din.

I

”DETTA VÄNDER SIG SKÅNEPARTIET EMOT, TROLIGTVIS PÅ DEN ENDA GRUNDEN ATT EN KANDIDATS KVARTERSMACK FICK LÄGGA NER”

I

Eller möjligtvis Skånepartiets. Ska man skratta eller gråta åt deras valutskick? Maken till rasistisk propaganda får man leta efter, och bara för att göra det ännu tydligare kände man sig tvungna att skriva ISLAM med stora bokstäver. Vilket stilgrepp. Det var nog i och för sig helrätt gjort: kanske kan ORDSTORLEKEN – eller en tecknad bild av Mona Sahlin i slöja – kompensera en aning för bristen på intelligens i dem.

En sak jag däremot skrattade åt – till en början i alla fall – var att Skånepartiet skriver att de vill avskaffa ”pumplagen”. Jag hade aldrig hört talas om någon sådan lag och den lät kul att uttala den helt enkelt. Men jag hade fel, för kul är det inte. Pumplagen infördes för fyra år sedan och föreskriver att större bensinmackar ska tillhandahålla etanol och biogas, allt för att minska koldioxidutsläppen. Detta vänder sig Skånepartiet emot, troligtvis på den enda grunden att en kandidats kvartersmack fick lägga ner. Det är dumt.

Vilket för mig in på en liten parentes: Sverige har klarat klimatmålen som ålades oss i Kyotoprotokollet med råge. Även om målet i sig är väldigt, väldigt lågt så är detta glädjande. Innebörden av detta är dock att vi har väldigt många utsläppsrätter över. Dessa kan vi göra tre saker med: sälja, spara eller annullera. De rödgröna tänker annullera dem om de kommer till makten men Alliansen har inte velat ge besked. Klimatfrågan har inte direkt stått högst på agendan i valrörelsen, och just detta har knappt ens nämnts. Detta är högst besynnerligt med tanke på att en eventuell försäljning av de väldigt värdefulla rätterna ju innebär att koldioxiden släpps ut i något annat land, vilket skulle omintetgöra vårt klimatarbete fram tills nu. De flesta har ingen aning om detta, vilket troligtvis är ett gott betyg för Alliansens spin doctors eftersom en försäljning skulle kunna slå luften ur de svenska hushållen och servicesektorn – som varit de som i huvudsak stått för den oväntat stora utsläppsminskningen av utsläpp – och verka menligt på deras vilja att jobba för klimatet i framtiden. Tänker de borgerliga spotta oss i ansiktet? Och komma undan med det med den enda bortförklaringen att en annullering av rätterna skulle sända signaler om att vi inte tror på en uppföljare till Kyotoprotokollet?

av Tim Isaksson


5 kommentarer

Kommentarer är stängda.