Text: Aron Segerström

Pia Rehnqvist, journalist på tidningen Sydsvenskan håller ett litet beskrivande föredrag om tidningens arbete under valrörelsen. Hon börjar dock med en liten jämförelse mellan journalister och statsvetare: vad har de gemensamt och vad skiljer dem åt? Publiken tillfrågas och vi kommer fram till att gemensamma egenskaper som ofta förekommer är en allmän nyfikenhet, en vilja att förstå samhällsfenomen.

Något som däremot kan ses som en skillnad är att journalister oftast jobbar för att förenkla och förklara fenomen för oss ”vanliga dödliga”, medan ”forskare” har en benägenhet att ge mer invecklade beskrivningar som ofta blir långdragna och diffusa. En journalist jobb är då givetvis att försöka ge en korrekt och givande bild, men med få ord med mycket slagkraft. Då krävs ibland att man kan ”läsa mellan raderna”. En statsvetare kan istället brodera ut, förklara ur flera pespektiv och ge en större bild.

Rehnqvist fortsätter att tala om tidningen. De största teman för debatt under valvakan för Sydsvenskan har varit Sverigedemokraterna, opinionsundersökningar och ”Mona vs Fredrik”, deras personliga retorikkrig under slutspurten. Sydsvenskan är en av de få tidningar i Sverige som låtit Jimmie Åkesson delta i partidebatten, delvis på grund av SD:s starka stöd i Skåne. Om detta är rätt eller fel tror Rehnqvist är en fråga utan facit.

Vidare berättar hon om det vitala att en tidnings publikationer alltid granskas ordentligt, då en tidning alltid har en person som är juridiskt ansvarig och kan straffas om publikationer bryter mot lagar. Rehnqvist tycker sig ha sett ett fenomen där kvällstidningar lutade på opinionsundersökningar tar större ställning för och emot partier och rapporterar mer partiskt, något som också nyligen dokumenterats av en svensk professor. Opinionsundersökningarna har varit fler än någonsin i detta valet, men Sydsvenskan har faktiskt haft färre. Detta beror dels på att man tror att väljarna blir ”mättade” med prognoser och dels för att undersökningarna också är väldigt dyra att köpa in. Rehnqvist berättar också att publicerade opinionsundersökningar ofta bemöts med mail från kritiker som anser att de inte stämmer och tidningens journalister uppmanas att sätta sig i skolbänken för ett par kurser i statistik.

av Aron Segerström