Det råder brist på vuxna i Lund. Ibland kan man få en glimt av dem i ögonvrån när de flyger förbi på en cykel. Om du tittar in i cafét på Mårtenstorget kan du också få en skymt. Men mer än så ser du aldrig. Klockan är 15:00 och jag har endast sett en vuxen idag. Han klev ut ur en bil som det stod ”inbrottslarm” på. Det senaste samtalet jag hade med någon över 25 var för en vecka sedan när jag pratade i telefon med min mamma.

Vad händer i en stad vars befolkning i så hög grad utgörs av folk under trettio? Den märkliga befolknings-demografin i Lund leder till ett antal företeelser som aldrig skulle förekomma i någon annan stad.

Alla i Lund jobbar, men ingen får lön. Lönen för ett åtta timmar långt arbetspass som slutar tre på natten är en sittning, eller eventuellt en check på en brunch till värdet av 40 kronor. Det du förlorat i monetära medel vinner du dock i kärlek och gemenskap. Istället för att gå till ett riktigt jobb på dagarna sitter vi i 8 timmar om dagen och räknar ut jämviktspriset på kebab i Malmö eller tar reda på om korv och öl är substitut eller komplementvaror.

Alla vill åka till Ikea, men ingen kan ta sig dit. Olika matematiska uträkningar äger ofta rum i syfte att ta reda på om det är värt att hyra en bil för att åka dit. Problemet grundar sig i att ingen i slutändan anser sig ha råd med något från Ikea.

Lite på samma tema sitter alla på den våta drömmen att storhandla på söndagar. Efter en tur till Coop Mårtenstorget finns det ingen som inte känner sig bestulen och nedslagen. Det hjälps inte av att du träffar på alla du inte vill ska se dig köpa toapapper när du väl går dit. Ändå kommer du alltid tillbaka. Du önskar att du vore tillräckligt driven för att cykla upp till Willys, för du kommer aldrig komma fram till att det är värt att hyra en bil för att åka dit.

Låt oss även tala om systembolaget. Inget annat systembolag i Sverige kan rimligtvis sälja lika mycket Kir som det på Mårtenstorget. Utöver det är majoriteten av de som köper Kir på systemet utklädda. Du blir orolig när du ser någon över trettio hälsa glatt på killen sminkad som Jokern. Kön till kassan är lika lång som varsomhelst en fredag femton minuter innan stängning. Skillnaden är att kön går tio gånger långsammare än varsomhelst eftersom nio av tio måste visa legitimation för att få handla.

Ytterligare ett tecken på bristen på vuxna är allas försök att vara varandras ”faddrar” i alla möjliga sammanhang. När ingen har någon kontakt med sina riktiga föräldrar gör de tydligen varandra till föräldrar.

Ingen i Lund vet hur man adressändrar. Han som bodde i min lägenhet innan mig får mer post hem hit än jag. Dock får ingen någon relevant post. Den som flyttar kanske gör det till en egen lägenhet, vilket kan kännas vuxet. Saken är den att ingen som bor i egen lägenhet har köpt den själv.

När man blir bjuden på middag är det som bjuds på linsgryta. När man tar med matlåda till skolan tar man med linsgryta. Må vara så att linsgryta är en populär rätt även på andra platser. Skillnaden är den outtröttliga kärleken till linsgryta. Alla älskar linsgryta så otroligt mycket.

Allt ovanstående resulterar i att en för lång vistelse i Lund kan leda till att man blir aningen verklighetsfrånvänd. Mitt råd till dig är därför att ta dig härifrån ibland. Eller att ringa din mamma. Det är aldrig fel att prata med någon som är mer än 3 år äldre än du är då och då.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingrid Norén, skribent

Kategorier: Krönikor