Senatorn Elizabeth Warren är nu en före detta presidentkandidat efter förra veckans Super Tuesday. Vad blir Warrens nästa drag?

Genom att lägga ner sin presidentkampanj blev Elizabeth Warren över en natt paradoxalt nog den mest intressanta figuren i hela president-racet – åtminstone för stunden. Hur kommer det sig? Svaret kallas endorsement – att offentligt ställa sig bakom någon annans kandidatur – och är ett självklart inslag i varje amerikansk valrörelse. Efter det gigantiska primärvalsmomentet Super Tuesday står det klart att det är Joe Biden och Bernie Sanders som är kvar och slåss om att få Demokraternas nominering till presidentposten – och om att få Warrens värdefulla endorsement.

Efter att både Pete Buttigieg och Amy Klobuchar gav upp presidentkampen i dagarna före Super Tuesday fanns det plötsligt nytt syre i luften när väljare som tänkte rösta på en av dessa kandidater fick ta ställning på nytt till vem de ska stötta i Demokraternas primärval. Till fördel för Biden fick han både Buttigiegs och Klobuchars stöd och gick in i Super Tuesday med en stärkt position. Det gav utslag – Biden tog hem flest delegater av alla, följd av Sanders.

Warren däremot tog en rejäl smäll på Super Tuesday och kom inte ens över den livsviktiga 15%-spärren i Kalifornien, vilket lämnade henne med enbart ett fåtal vunna delegater från delstaten. Om Warrens progressiva kampanj inte går hem i en liberal delstat som Kalifornien, var ska den annars göra det? Efter bara ett par dagar stod det klart att Warrens kampanj hade nåtts av en kris och gav upp försöket om att bli president – men betyder det att Warren nu saknar ambitioner?

Ännu har Warren inte ställt sig bakom någon annans kandidatur och ett skäl till det kan vara för att hon fortfarande har ögonen på 2021. Om det var ett för högt mål att sikta på president, får kanske en post som vice president duga. Frågan Warren ställer sig just nu är om hon har störst chanser att bli utsedd till vicepresidentskandidat av Biden eller Sanders.

Om Sanders får Demokraternas nominering måste han stärka sitt stöd och attraktionskraft hos afroamerikanska väljare, ett problem Biden inte har. Har Sanders då råd med att utse Warren till sin running mate, eller sneglar han istället på politiker som stjärnskottet Stacey Abrams? Möjligtvis skulle Warren få nöja sig med att göra anspråk på finansministerposten i en framtida Sanders-regering.

Finansminister-ambitionen innehåller även den hinder eftersom det är troligt att Warren skulle få det tufft att bli bekräftad av Senaten, då ministrar utsedda av presidenten måste bli godkända av Senaten efter ingående och långa förhör. Det är nämligen inte sällan som tilltänkta ministrar blir bekräftade med mycket små marginaler. Om Warren uppfattas som polariserande kan till och med vissa Demokratiska senatorer från mindre progressiva delstater behöva överväga om de har tillräckligt mycket politiskt kapital för att släppa igenom henne genom nålsögat.

Det är därför inte otänkbart att Warren har ögonen på Bidens kandidatur och vilka dörrar den öppnar för henne. Warren skulle tillföra ny energi och unga väljares entusiasm till Bidens kampanj, men frågan är om de står för långt ifrån varandra politiskt för att det ens ska vara möjligt. Intuitivt skulle man kunna tro att det är givet att Sanders kan räkna med Warrens endorsement, med tanke på att de ofta räknas som de senatorer som står allra längst till vänster i hela senaten. Warren har byggt sin kampanj kring slagorden ”big, structural change”, vilket står i kontrast med Bidens nostalgiska kampanj som snarare vill tillbaka till åren med Obama.

Krocken är nästan oundviklig och ett politiskt mästerspel skulle behövas för att få Biden–Warren att framstå som en trovärdig duo. Det finns dock en politisk öppning för Warren om hon lyckas kommunicera att skälet att hon ställer sig bakom Biden vore att påverka honom i en mer progressiv riktning, snarare än att stå vid sidan om och sakna inflytande.

Warren står därför vid ett unikt vägval och är troligtvis den mest uppvaktade personen i hela USA just nu. Onekligen kommer åtminstone en kandidat bli besviken och en avvägning är att vänta mellan att flytta fram Warrens position och att skydda hennes arv som progressiv ikon i amerikansk politik. Frågan är: vad värdesätter Warren mest? Svaret finns i Warrens framtida endorsement.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Erik Sjögren, skribent

Kategorier: Krönikor