Hej, jag heter Oskar och jag skulle vilja slå ett slag för en av internets mest utsatta grupper: Boomers. 

Läser du denna text så är du antagligen en zoomer eller en millennial och inser inte hur jobbigt det faktiskt är att vara en boomer. Ja okej, de tjänar mer än oss, de kanske har råd med en bostadsrätt, de kanske till och med kommer kunna leva på sin pension. Men tänk er att gå upp tidigt varje morgon, dricka ett glas kaffe med helmjölk och sen inte ha något annat alternativ än att konsumera boomer-humor när man öppnar sina sociala medier. Visst låter det hemskt? Detta är något som tyvärr är alltför många boomers vardag.

De hinner knappt ens öppna Facebook innan flödet bombarderas med bilder på minionerna från filmen “Dumma Mig” ihop med ett galet citat i stil med “prata inte med mig innan jag får mitt morgonkaffe”.  För att få samhällsinformation så måste de dessutom förlita sig på olika Facebook-grupper som till exempel “Stå upp för Forshaga” eller “Grannsamverkan i Ytterby” där någon som heter Conny då och då delar samhällskritiska artiklar från tveksamma nyhetssidor. 

Var är alla millenials och zoomers någonstans då? Jo de hänger allihop tillsammans på TikTok, Twitter och kanske YouTube. De sprider memes, de har kul, och de hittar vänner. Det görs däremot inga försök att inkludera boomer-generationen i detta. Något som har resulterat i att boomers helt enkelt har hamnat i ett slags utanförskap på nätet – och det är helt utan egen förskyllan.

Utanförskapet som boomer-generationen hamnat i har helt enkelt lett till att de har en brist på kulturella resurser när de befinner sig ute på internet. De vet inte varför alla unga numera ser upp till alkoholiserade deltidsanställda på P3 eller varför de yngre generationerna delar bilder från kontot “Sassy Socialist Memes” med varandra. Denna utanförskap sätter boomer-generationens värld ur balans och därför grips de av panik. Paniken kan i vissa fall leda till att de attackerar, vilket gör situationen ännu värre och leder till att boomers hamnar i ett ännu större utanförskap. Det är viktigt för oss att då tänka på att de är minst lika rädda för oss som vi är för dem. 

Helt ärligt så tror jag att ingen som läser den här artikeln gillar utanförskap. Därför tror jag att alla kommer hålla med mig när jag säger att vi har ett ansvar att hjälpa boomers med att hitta internet. Det riktiga internet. Jag kommer nu presentera en lista med saker vi kan göra för att få boomers att känna sig mer delaktiga. 

  1. Internet-körkort – Detta är kanske inte ett jättesexigt alternativ, men om vi allihopa ger oss ut på internet under samma förutsättningar så kanske det leder till mindre utanförskap. Dessutom minns vi ju alla hur mysigt det var att sitta på riskettan och hur man hittade vänner där som man aldrig kommer glömma.
  2. Se till att boomer-representanter och zoomer-representanter möts – Alla älskar en härlig duo. Därför tror jag att en bommer/zoomer eller millennial-duo hade tagit världen med storm. Tänk er en YouTube-kanal med Anis Don Demina och Anders Öfvergård, eller om Samir Badran och Gunilla Persson startade ett konto på TikTok.
  3. Var snälla mot boomers som försöker – Många boomers har ingen aning vad TikTok eller YouTube är, men några försöker verkligen. Ge dessa en chans innan ni skickar taskiga kommentarer.

Det snackas hela tiden om att internet ska vara ett fritt flöde av idéer, underhållning och gemenskap. Tyvärr så glömmer vi ofta att inkludera alla i detta. Jag vill därför att alla sju personer som läser denna artikel går hem idag och hjälper sin lokala boomer. Visa dem hur kul internet kan vara. Visa dina favorit-TikToks, visa de tio senaste memes:en du sparade, lär dem GDPR och ta en ordentlig profilbild åt dem. Tillsammans kan vi bekämpa utanförskap och skapa ett internet som är ok även för boomers.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Oskar Andreasson, skribent

Kategorier: Krönikor