Sedan Donald Trump vann valet i november 2016 har Demokraterna och dess väljare gjort mycket för att försöka stoppa både hans politik och presidentskap. Vi har sett protester, massdemonstrationer, och till och med en historisk riksrättsprocess mot presidenten. Trots motståndet sitter dock Trump kvar, och har lyckats genomföra mycket av den politik som han utlovade under hans kampanjande. Nu står däremot Trump inför en kris större än någon han har behövt tackla förut – det nya coronaviruset. Kommer Demokraterna lyckas vända den globala krisen till sin fördel för att vinna mot Trump i 2020?

Trumps främsta kort inför valet 2020 är onekligen den amerikanska ekonomin. Sedan 2016 har Trumps ekonomi gått som på räls. Börsen går bättre än vad den har gjort på många år, och arbetslösheten ligger på historiskt låga nivåer. Kort sagt har de flesta i USA sett en positiv utveckling sedan Trump blev president, något som presidenten själv gärna skryter om, både på Twitter och presskonferenser.

Under de senaste veckorna tyder dock mycket på att framtiden kanske inte håller sig så stabil som Trump hoppats. Med den globala spridningen av coronaviruset har vi redan nu börjat märka osäkerheter i världsekonomin. Enligt OECD kan vi förvänta oss en global BNP-tillväxt på endast 1.5% i år, knappt hälften av den förväntade tillväxten OECD rapporterade innan virusets utbrott. Samtidigt som osäkerheter sprider sig på den globala marknaden på grund av coronaviruset kraschar nu även de amerikanska oljepriserna efter ett så kallat pris-krig med Saudiarabien. Det ser minst sagt nervöst ut på de amerikanska marknaderna just nu, och det här kan komma att bli den största utmaningen för den amerikanska ekonomin sedan finanskrisen 2008.

En vacklande ekonomi kan komma att bli ett stort problem för den nuvarande presidenten Trump. En stark amerikansk ekonomi är inte bara en av Trumps kanske största vallöften, som hittills kan anses vara uppfylld, men även en stark källa till stöd för presidenten. Hans nya slogan, “Keep America Great”, ger en tydlig signal på vad Trump förlitar sig på för att säkra fyra år till. Under hela primärvalsrörelsen har inte ens de demokratiska kandidaterna kunnat förneka de ekonomiska framgångarna under president Trump, och väljer snarare att undvika frågan när den kommer upp på debattscenen.

Bland (vissa) demokratiska väljare finns det nästan en förhoppning om att den ekonomiska trenden ska vända, för att se till att Trump inte får fyra år till. De väljarna kanske får se sin önskan uppfylld i takt med att den globala pandemin förvärras.

Coronaviruset kan inte bara vara problematiskt för Trump ur en ekonomisk synvinkel. Trump-administrationen har även fått stark kritik i sitt agerande sedan viruset först spred sig till amerikansk mark. Administrationen och Trump själv har minst sagt gett både motstridiga och felaktiga uppgifter om allt från spridningen av viruset till hur farlig pandemin kan komma att vara för det amerikanska folket. Den totala förvirringen som har uppstått kring coronaviruset från Trump-administrationen ser inte bra ut, särskilt med tanke på att det är den kanske hittills största motgången administrationen har behövt tackla. Tester för coronaviruset har både varit svåra att få tag på för de flesta amerikanerna, och har även varit väldigt dyra för de som inte är försäkrade. Brist på tester och trovärdig information har potential att leda till svårigheter att spåra sjukdomen och dess omfattning, vilket i sin tur kan leda till att coronaviruset sprider sig allt mer.

Kombinerar man risken för högre spridning i USA med sjukvårdssystemet och inte minst arbetsmarknaden finns det risk för väldiga problem för den amerikanska befolkningen. Då sjukvård och försäkring i USA är kopplat till ens jobb har inte alla samma förutsättningar att få den sjukvård de behöver utan att det resulterar i väldigt höga personliga kostnader. Utöver det har USA till skillnad från Sverige inte nationell “paid sick leave”, det vill säga kompensation för att man är sjuk från jobbet, vilket har risken att leda till att folk med coronaviruset känner sig tvingade att gå till jobbet trots symptom. Demokraterna försöker just nu få igenom en proposition för paid sick leave på federal nivå, men det är tveksamt om Republikanerna är redo att acceptera sådan finansiell kompensation. Röster har även höjts om temporär skattefinansierad sjukvård för de som är infekterade av coronaviruset, en idé som onekligen påminner om Bernie Sanders och Elizabeth Warrens Medicare for All, som tidigare har ansetts för radikal även för de mer moderata Demokraterna.

Lyckas Demokraterna visa för de amerikanska väljarna att deras åtgärder är de som är bäst lämpade för att ta hand om den här krisen kan det bli ett vasst vapen att använda mot Trump. Misslyckas även Trump med att hantera krisen blir det ytterligare ett vapen, och sätts USA i en ekonomisk kris kan det bli spiken i kistan. Om Demokraterna lyckas visa på allt detta kan det bli den absolut bästa chansen de har att avsätta Trump. Protesterna, demonstrationerna och riksrätten gjorde inte jobbet, men coronaviruset kan ironiskt nog bli det som räddar Demokraterna 2020.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lukas Andreasson, skribent

Kategorier: Krönikor