Hösten stundar och efter sommarens alla bad är det nu dags för några av er att ge er ut på nytt djupt vatten. På det stora hela kommer pandemin att prägla hösten för oss alla, men för er nya studenter tar ännu en ny bekantskap vid, en kommande, ihärdig och varaktig relation, närmare bestämt ett helt nytt liv. Det så kallade studentlivet. 

Ja, vad är ett studentliv i Lund? Det kan ju vara fruktansvärt långtråkigt, dötrist och tråkigt. Eller alldeles alldeles underbart? Det får ni själva komma underfund med. Oavsett vad som väntar er, har ni klarat det första kritiska steget med råge; ni valde rätt universitet och rätt studentförening! Lunds universitet och LUPEF! 

Vi förstår att detta val av vårt anrika universitet och förening är självklart för en blivande student, men att det på samma gång innebär en drös av tankar och frågor som tillkommer. Det är du inte ensam om. En aning nervositet, ängslan och ovisshet tillhör det som komma skall. Vart hittar jag det billigaste kaffet? Vad är LTH? Hur överlever jag åtta timmar på Eden? (Det gör du inte.) När gäller akademisk kvart? Kommer jag att klara mina tentor?

Du kommer att få svar på alla dina frågor tids nog, tills dess måste du ha is i magen, och du besitter goda möjligheter att klara dina tentor. Men kom ihåg att det inte är en rofylld och behaglig hälsoresa på vägen dit. I det nya livet som för somliga väntar, är det främst våra fundamentala behov som levande varelser, som riskerar att ta mest stryk. Vi tänkte därför avromantisera bilden av ett studentliv för att ni inte ska få en allt för stor chock när ni så småningom möter realiteten. Det är minsann inte bara fest som väntar. Vi presenterar härmed, scener ur ett studentliv. 

Först och främst innebär studentlivet ett ständigt pendlande mellan att befinna sig i en belåtenhet och missnöjdhet. Det går fram och tillbaka mellan pressat tentaplugg och fartfyllda festligheter. Sålunda innebär det stundtals även att befinna sig i en ömtålig stressnivå, så var väl förberedd på att din bristningsgräns lär få sig en och annan prövning under kommande terminer. För att undvika hysteri så gott som möjligt får du ta till dig små knep i vardagen. En stark rekommendation är att belägra sig på trevliga studiemiljöer som exempelvis LUX eller SOL. Något du bör undvika i syftet att finna inspiration och motivation är Edens källare. Där nere går det bara att sitta om du är trött på dagsljus och människor, och samtidigt behöver en djup koncentration. Här snackar vi motsatsen till “höstmysmedteochfiltplugg”. Ibland går det däremot inte att hålla sig borta från dåliga dagar, men då är det bra att bli påmind om att kramar alltid är en bra idé och att gråta är fett skönt. 

Trots att du hur eller hur kommer att ta dig igenom sämre dagar, och trots att du egentligen är en mycket välordnad och skötsam student kan kaffe bli avgörande för att få ditt liv att fungera. Ett rikt kaffeintag kan bli din kortsiktiga räddning under långa dagar och veckor, men det kan också leda till ett beroende, som i sin tur kan leda till magbekymmer. Kom ihåg att kaffe och magkatarr tyvärr inte är goda vänner. Tur är att Novalucol går att köpa i en matbutik nära dig eftersom att vi studenter, likt blodiglar, suger i oss kaffe under tentaperioder. Låt aldrig någon tedrickande vän ifrågasätta ditt kaffemissbruk! Ett kaffedrickande ökar faktiskt mängden serotonin och dopamin som i sin tur stimulerar hjärnans belöningscentrum och på så sätt ökar koncentrationen. Say what! Nackdelarna väger nog tyngre men kom ihåg att “positive vibes only” är främsta studietekniken. 

Därtill är en balanserad kost inte synonymt med ett studentliv, så låt ingen ifrågasätta denna heller. Kostcirkeln? – Ett minne blott! Ett sunt näringsintag kommer snabbt att bli bortprioriterat och allteftersom bortglömt. Dessutom kan mat medföra stora utgifter, det gör däremot inte sömn. Även om sömn må vara helt gratis, betraktas den som en oerhörd lyx av studenten. Om du å ena sidan ska erhålla dina åtta rekommenderade sovtimmar om dagen, kan du bli illa tvungen att offra såväl studietid som fest, och det varken vill du eller har råd med. Å andra sidan kan en avsaknad av sömn utmynna i en lång period av sömnsvårigheter och mardrömmar, som även det kan bli din bortgång. En fördel med distansundervisning är att du kan disponera dina sovtimmar fritt under såväl dagen som natten. Nattuggla eller uppe med tuppen? Du väljer! 

Om valet blir att sova på natten kan sömnen mer än sällan påverkas av fester och högljudd musik under veckans alla dagar, vilket både kan vara roligt och plågsamt. Att dela bostad och korridor med fler studenter har sina för- och nackdelar. Gällande det praktiska i ett hushåll kan exempelvis stora sällskap minska chansen att få tvätta på önskad tid (underkläder går dock alltid att vända ut och in). I ett studentliv är också avsaknad av diskmaskin vanligt förekommande, berg av disk likaså. Om du mot förmodan skulle råka slarva med städningen finns också risken att små djur utnyttjar din eventuella gästfrihet. Ett ensamt liv är ingenting du behöver oroa dig för, det handlar bara om inställning. Du kommer alltid att ha sällskap, frivilligt eller ofrivilligt, människa eller djur. Låt dig däremot inte avskräckas av dessa faktum, utan omfamna denna tid av kaos, eufori och samkväm. 

Så nu när det är din tur att acklimatiseras till alla nya förhållanden, och för att återgå till där vi började, vad är egentligen ett studentliv i Lund? Det kan ju vara fruktansvärt långtråkigt, dötrist och tråkigt. Det kan ju vara magkatarr, stress och sömnproblem. Emellertid saknas en vattentät metod för att överleva det perfekta studentlivet i Lund, följaktligen får du finna din egen väg. Den enda erfarenheten vi bär med oss inför kommande terminer är att det är när vi hjälps åt, som vi blir som starkast. (Det klingar inte alls bra i coronatider, men försök att hjälpa varandra på avstånd ändå.) 

Tillsvidare bör du behålla din eventuellt romantiserade bild av vad det innebär att vara student. För det mesta stämmer den väl överens med sanningen. Den ovanstående vardagsmisär är förhoppningsvis ingenting mot vad Lund har att erbjuda. Att flera av oss nu överväger att ta en trippelkandidat och dubbelmaster, inte bara för att risken för arbetslöshet tilltar i pandemins spår, men också i ett febrilt försök till att dryga ut studenttiden, talar väl för att vi trivs i rollen som studenter. Det går därför att sia goda odds om att du som ny student kommer att älska denna mångsidiga livsstil lika mycket som vi gör. Ut, njut och lev ditt nya studentliv, och framför allt, slit det med hälsan! 


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Julia Frisk och Linnea Ljungar, skribenter

Kategorier: Krönikor