Djävulskapet. Är. Inte. Över. Tio månader sedan började detsomintefårnämnas och vi lever än idag i en värld präglad av dess befintlighet: handsprit i alla byggnaders hörn och ytor, vakanta avståndsbord i caféer och restauranger, ännu mer tomrum mellan busspassagerare än vad vårt svenska psyke annars kräver av oss. Undervisningen distanseras den också med dess digitala föreläsningar (som jag också lyckas komma sent till). Utgångar och baler, ett minne blott för vissa och en ivrig förväntan för andra.
Som mycket annat har studentlivet tagit en smäll på sistone, men måste det vara så illa? Kan vi inte göra om den här fula ankungen (dålig saga förresten, ankungar är ytterst gulliga) till en vacker svan? Som självutnämnd expert och rådgivare ska jag därmed ge dig idéer och inspiration som kommer rädda ditt studentliv.
Få det mesta utav det.
Baler, utgångar och sammankomster av alla slag kommer inte ske i samma utsträckning som innan (förstås med bra anledning), därför är det extra viktigt att ta vara på det som blir av. Blir det en sittning, fast en liten sådan? Perfekt! Inte bara att varje *trumtrumtrum* BORDSSKÅL inte tar upp halva sittningen; man kan faktiskt höra sina bordsgrannar i bullrets avsaknad, vilket man får hoppas är ett plus.
Är du och dina medkursare indelade i mindre grupper för att kunna ha föreläsningar på campus? Se ifall du kan fästa dig vid likt en blodigel. Med lågt utbud och hög efterfrågan har social interaktion väldigt högt värde! Fråga din salsgranne ifall hen fattade kapitlet ni hade tills idag, kanske ni väljer att äta lunch tillsammans under pausen, kanske ni väljer att plugga tillsammans regelbundet. Vem vet? Men ett litet snack kan leda till mycket mer, om man är öppen för det.
Obligatorisk “ta vara på novischperioden”: Det är en klyscha, ja, men endast för att det är rätt, särskilt nu.
Få det att hända!
Sittningar kan man ha hemma med vänner och sångböcker. Utgångar kan ersättas med en högtalare och en bättre spellista. Tycker du om barer men vill inte gå på en just nu? Varför inte lära dig några drinkar som man kan servera andra? Några av mina favoriter är Gin & Tonic samt Rom & Cola (att deras namn också fungerar som ingredienslista är en bonus). Man måste inte gå på bio för att se på film. Fixa popcorn och läsk, lägg till 30% när du ber kompisarna att swisha för det (lite extra biokänsla) så kommer du inte märka skillnaden. Samhällsrestriktioner måste inte innebära personliga begränsningar; man kan alltid hitta sätt att få samma slags nöje och följa våra myndigheters riktlinjer (vilket är ett nöje i sig eller hur?).
Bli en naturmänniska, varför inte.
Sommaren 2020, när alla gick på vandring. Du har alltid sagt åt dig själv att du borde vara mer i naturen, komma närmare denna jord vi bor på. Bort från avgaser och grått betong, in i det gröna och sköna. Nu är det klart med nyårslöften och vardagsfilosofi! Hur många gånger behöver man säga åt sig själv att ägna mer tid utomhus, i den friska luften (ett särskilt passande uttryck)? Från promenader till picknickar och vandringar till vallfärder; nu är det dags att vi återförenas med den natur som vi har kommit från. Fast jag behöver bara se klart The Boys och nån Netflix-serie (inte bestämt mig än) först, men du kan börja innan så hinner jag ikapp lite senare.
Ta det som det kommer.
Vi vet inte hur det kommer vara om några månader, bara att varje moln har sin guldkant. Studenter är kanske inte de mest utsatta i dagens samhälle, men det är förstås trist att studentlivet inte kommer vara som man förväntat sig eller hoppats på. Samtidigt är studentlivet också det vi gör det till. Stängda klubbar och inställda evenemang stoppar inte oss studenter med vilja och iver!
Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
David Alexanderson, skribent