Välkomna kära novischer till det bästa livet man kan ha på lån, studentlivet! Covid 19 hände som ni kanske märkte men jag tycker inte vi ska misströsta för det, tvärtom! Här beskriver jag varför. 

Saker ni slipper:

Köa

In till klubbar, till toaletter, till garderoben, i baren. Ni slipper.

Mat som kallnat på sittning

Det är inte alltid det flyter på i köket på de studentdrivna nationerna, tro det eller ej. Det här innebär att det inte alls är säkert att första rundan potatis blir klar samtidigt som den andra. Då väntar man.

Biljettpriserna 

Ni fattar.

Schlagerkväll

Ja, vi står bakom Carolas ”Säg Mig”, men ni slipper en helkväll på ett dansgolv med Lena Philipsson, Björn Skifs och Claes-Göran Hederström. 

Arrivederci

Detta är ett fruktansvärt koncept, dansgolvet hoppar med full kraft åt ett håll för att sedan byta håll när “arrivederci” donas ut ur högtalarna. Favoritgren bland stora fulla snubbar, gärna iklädda nån typ av maskeraddräkt. Tänker alltid på arrivederci när jag hör Miriam Bryants låt ”Blåmärkshårt”.

Mellanfest

Det finns en lucka mellan att man har ätit och det är insläpp till klubben under en sittning, det här är en hetsig stund som går ut på att man ska hämta sina sista enheter (som man förmodligen lämnande på förfesten), sen dricka upp dem på lämplig plats så fort som möjligt för att undvika att något går till spillo. Det här är besvärligt av massa anledningar, kanske främst för den stackaren som offrar sig och bjuder hem en halv sittning av människor som är mätta, glada och danssugna, som dessutom måste sänka sina enheter på tid. Det handlar bara om ett par timmar men aldrig är en lägenhet så stökig som efter en mellanfest.

Saker ni får:

Men ni får ju saker också! Till exempel:

Se faddrarnas hem

Det är inte att underskatta, det är en ynnest att få möjlighet förstå vilka de märkliga personerna i faddertröjorna är. Om en bild säger mer än tusen ord så säger en bostad mer än sju samtal.

En smidig övergång till efterfest

Dina sköna vänner är inte utspridda på ett dansgolv eller i händerna på nån snubbe i ett hörn. De är här! Och det är bara att dra tag i dem och knata vidare!

Röka

Jag är förespråkar det inte jag bara säger att ni får. På balkonger och utanför trapphus. Glöm trånga rökrutor och arga vakter, ni är fria!

Alltid komma in

När ni är så fulla att ni borde gå hem. Ingen kommer skrika på er, be er ta ett varv och en kaffe. I värsta fall hjälper någon mysig människa dig hem och kanske lämnar vatten framme.<3

En genväg till livet efter novischperioden

När min novischtid var slut så stod jag där, med något uppgiven blick och bara ”jaha nudå”. Ni kan fortsätta ha hemmafester, grillkvällar och parkhäng, ni gör det vi behövde lära oss styra upp – direkt!

Slutligen vill jag väl egentligen bara gratulera er, om inte annat för att ni i alla fall hade tur med vädret.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Greta Lundberg, Skribent

Kategorier: Krönikor