3:e November
16:00

I skrivande stund är det några timmar tills delstaterna stänger sina vallokaler och alla röster i USA börjar räknas upp. Nästan alla opinionsmätningar tyder på fyra år av Joe Bidens presidentskap, även med felmarginalen från 2016 kommer han vinna med 335 elektorsröster (55 fler än de behövda 270). Det gör mig optimistisk, men också orolig.

En liten röst viskar: än sen? Vad gör det för skillnad vilket parti som får makten i ett land bland nästan 200? Såväl frågan som svaret är en klyscha: det här handlar om ett land som sedan andra världskriget varit ledaren för en världsorder som den själv skapat och format enligt sina egna intressen och ideal. På gott och ont har Förenta staterna stått för frihet och rättvisa; Med världens största militärbudget, baser världen runtom och en kärnvapenarsenal som skulle få gudar att rysa. Den amerikanska presidenten är detta ledarskap personifierat. Den som ska visa vägen till en bättre framtid, få länder att följa i ens fotsteg så att alla kan lyftas upp och nå välstånd.

President Trump har låtit denna roll vara i en mörk hörna där den har fått samla damm. För honom är detta ingen prioritet då det viktiga är att vinna. Framsteg mäts med nettoexporter, inhemska bilfabriker och Nasdaq-värdet. Mänskliga rättigheter, klimatarbetet och ojämlikhet finns det inte tid för när man ska vinna. Vinna så mycket att man blir trött på att vinna. Inte kan man ta upp Uigurerna i diskussion med Xi Jinping när man behöver förhandla fram ett handelsavtal. Inte kan man klandra Ryssland som betalat talibaner för att döda amerikanska soldater när Putin är en så ”stark och respekterad ledare”. Varför ska man lyssna på ledande epidemiologer när man kan sprida konspirationsteorier på Twitter? Borde man verkligen försöka ena sitt land under en kris eller är det enklare att trappa upp fientligheterna bland folket? Finns det verkligen något värde i att bygga tillit i den demokratiska processen? Inte enligt presidenten.

Men det är nu det gäller. Kanske vi har något att se fram emot.

23:00

Det har varit många paneldiskussioner och intervjuer om alla möjliga kombinationer av utfall. Känns som man får höra samma sak tusen gånger, men det är nog bara jag som är otålig. Det finns några energidrycker i ryggsäcken. Har inte druckit kaffe såhär sent på länge, men det kommer behövas.

01:00

Flera av de första delstaterna har stängt sina vallokaler och börjar räkna upp rösterna. Florida och North Carolina är de viktiga att hålla koll på. Det bådar gott!

02:00

Fler delstater börjar räkna sina röster. Det blir mycket jämnare i Florida och North Carolina, men Biden leder i … Texas? Och Ohio? Nyhetsankaren säger att om Ohio blir blått ikväll så är valet så gott som avgjort. Vågar man önska? Jag går ut till balkongen för frisk luft. Trodde inte att detta skulle påverka mig så mycket, men jag skakar lite mer än jag brukar i kvällskylan. Säkert kaffet.

03:00

Det blir mer och mer uppenbart att Biden inte kommer ta vare sig Florida eller North Carolina. Georgia var den tredje delstaten som var särskilt viktig för Biden att vinna. Det är ändå nära men inte troligt. Trump har gått om Biden i Texas, ingen större överraskning. Ohio blir jämnare för varje uppdatering. Nyhetsankaren påpekar flera gånger att Biden gör bättre ifrån sig än Clinton i flera delstater. Uppenbarligen inte nog.

04:00

Ohio går förlorad. Det är uppenbart nu. Fler delstater håller sig ”till sitt DNA” som nyhetsankaren säger. Biden får sina ”garanterade” blåa delstater (samma för Trump), men ligger bakom i de viktiga ”toss-up” delstaterna. Förutom Arizona (yay). Nyhetsankaren säger gång på gång att det som gäller nu är Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. Även om de lutar mot rött påpekar han att alla röster inte har räknats än och vad som helst kan hända. Jag tvivlar på det. Ut till balkongen igen. Tanken är otäck men realistiskt sett så kommer motsatsen till mina förhoppningar att ske. Jag försöker acceptera förlusten och vända tankarna mot något mindre dystert, något konstruktivt. Jag pratar med två vänner om det som händer just nu. Ingen av oss tycker om det här.

05:00

Det känns som nästintill masochism att fortsätta kolla på detta. Kanske demokraterna lyckas ta Senaten? Nej, båda partier har tagit en plats var från varandra och demokraterna behöver en nettoplus på fyra. Representanthuset? Republikerna har gått plus med 3 platser.

08:00

Har inte sovit, eller rättare sagt kan inte. Kroppen har registrerat soluppgången och är redo för en ny dag. Jag försöker ställa in min hjärna på 4 år.

14:00

De sista rösterna fortsätter räknas upp och det blir mycket jämnare i Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia och Nevada. Bara några tiotusentals röster kan ändra resultatet och det är just de demokratlutande brevrösterna som är kvar. Trump har redan annonserat sin vinst och hotar om att vända sig till Högsta domstolen innan alla röster har räknats upp. När kvällen började hoppades jag på en demokratvinst. Nu hoppas jag också att vi undviker en demokratins förlust.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

David Alexanderson, skribent

Kategorier: Krönikor