I natt hade jag riktigt svårt att sova. Likt en pirrig femåring inför sin födelsedag vaknade jag varannan timme för att se om det blivit morgon än. Oroa er inte, ni behöver inte ha ångest för att ni missat att gratta mig på Facebook. Det är inte min födelsedag, utan någon jag håller väldigt kär. Nämligen SEMLANS DAG eller fettisdagen om man vill hålla på och mecka med en historia om nån torr bulle som doppades i mjölk på 1400-talet.

Då kanske ni tänker att en semla består av en brödbulle, mandelmassa och grädde. Så ser det inte längre ut utan varje år tillkommer en ny spinoff på den hederliga semlan. Ett av årets tillskott var crounut-semlan. Twisten i år innebär att brödbullen ersatts av en korsning mellan en croissant och en donut. Det är alltså en riktig djungel därute, och det är ett svårt val att välja vart din semla idag ska komma från. Men oroa dig inte, sen jul har jag rekat och provat mig fram bland Lunds utbud.

Klassisk semla:

Inköpt: Broder Jakobs

Pris: 49 kr

Smak: 9/10

Utseende: 6/10

Kommentar: Som himmel i munnen, men det finns en viktig komponent som det är alldeles för lite av. Nämligen florsocker, jag föredrar att man ser ut som Joppe i Snabba cash under näsan efter en välgjord semla. Lite dyrare, men man fick semlan i en specialdesignad semmelkartong vilket försvarar kostnaden.

Minisemla:

Inköpt: 7-evelen

Pris: 15 kr

Smak: 6/10

Utseende: 8/10

Kommentar: Snustorr brödbulle, även om ration mellan mandelmassa och grädde var otrolig. Stort plus för att den är gulligt petite, sjukt fräscht. Perfekt snack att ta i farten, ett alternativ istället för chokladbiten.

Kardemummabullesemla:

Inköpt: Broder Jakobs

Pris: 55 kr

Smak: 8/10

Utseende: 9/10

Kommentar: Till och börja med ska jag vara transparent med att jag glömde spara kvittot, men mer än 55 kr är ingen semla värd. När uttrycket kaka på kaka kom till världen var det nog denna kreation som åsyftades. Kardemummabullen är väldigt god, och lika så även semmelredningen. Plus och plus blir till min vetskap plus, och därför är det inget dåligt med denna semla utom möjligen ett lätt illamående som riskerar att smyga sig på.

Kanelbullesemla:

Inköpt: Patisseriet

Pris: 45 kr

Smak: 5/10

Utseende: 9/10

Kommentar: Efter att ha provat kardemummabullesemlan var jag otroligt taggad på denna. Dessvärre var kanelsmaken alldeles för frän. Alla delar i sig var goda, men jag måste erkänna att denna version gör sig bäst styckad. Dessutom behövde jag dammsuga efter att ha ätit denna, något som kan vara värt att ta i beräkningen.

Mataffärssemla:

Inköpt: Coop Mårtenstorget

Pris: 15 kr

Smak: 8/10

Utseende: 4/10

Kommentar: Här har vi en representant för att utsidan inte är allt. Utifrån sett är den otroligt ful och ser riktigt degig ut. Efter en tugga börjar jag dock förundras när jag inser att den är riktigt god. Jag har upptäckt att denna kategori ofta använder sig av en grädde med markant vaniljsmak, vilket blir en trevlig komponent till den lite saltare mandelmassan.

Wienerbrödssemla:

Inköpt: Broder Jakobs

Pris: 50 kr

Smak:  3/10

Utseende: 8/10

Kommentar: Wienerbröd är bland det äckligaste jag vet, och jag är inget fan av den även när mandelmassa inkluderas. Att ha något så smörigt gör att den blir alldeles för mäktig att äta i min smak. Däremot är frasigheten en trevlig kontrast mot andra semlor. Bra erfarenhet men ingen du behöver upprepa! 

Vegansemla:

Inköpt: Patisseriet

Pris: 45 kr

Smak: 7/10

Utseende: 8/10

Kommentar:  För att vara en ”vanlig semla” till utseende så är den ovanligt fin och grädden glänste nästan för att den var så slät. På grund av tidigare trauman outsourcade jag provsmakningen till min veganska rumskamrat. Hon hävdade att den var oväntat god och att hon inte hade trott att den var mjölkfri om hon inte hade vetat det. Även om det låter lovande vet jag inte riktigt om jag tror på det, vilket gjorde att jag inte satte högre än en sjuorna.

Det var semlorna för denna gång. Till nästa år lovar jag att prova även löjromssemlan och vispa till en semmel-hotshot. Men det har blivit dags att presentera en vinnare. Det rör sig om en semla som varit nytänkande även om den klassiska semmelsmakerna behållits. Den är dyrare än snittet men vilken valuta för pengarna. Spring nu mot klostergatan för vinnaren är (inte enbart bara för namnet) …….

KARDEMUMMABULLESEMLAN!!!


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Olivia Birgander, Skribent

Kategorier: Krönikor