Text: Fredrik Sundqvist

UPDATE: Det står nu klart att Alliansen misslyckas med att få egen majoritet.

I morgon onsdag så kommer de sista rösterna från söndagens val att räknas. Det handlar om ett par tusen utlands- och poströster som skulle kunna avgöra detta extremt jämna val. I normala fall så har dessa sent inkomna röster väldigt lite inflytande på den slutgiltiga fördelningen av mandaten i vår riksdag, dessa röster brukar i vanliga fall få ett handfull med mandat att byta parti.

För att något block eller parti skall få egen majoritet så krävs minst 175 mandat i vår riksdag. I dagsläget så har den borgerliga alliansen 172 mandat, detta innebär att om tre mandat skulle byta parti till alliansens fördel efter det att de sista rösterna räknats så kommer vi att få en majoritetsregering. Men hur stor är sannolikheten att detta händer? I går sa statsveteran Olle Folke fäljande till Ekot: ”Sannolikheten är ganska stor för att alliansen kommer att få en egen majoritet. Om alliansen har optimal tur så räcker det faktiskt med 1 000 röster för att ge dem en majoritet av mandaten.”

Att dessa röster skulle kunna avgöra valet är partierna väl medvetna om. Det kan vara en av anledningarna till att regeringsförhandlingarna mellan Alliansen och Miljöpartiet går trögt, man väntar helt enkelt på det slutgiltiga resultatet. Reinfeldt antydde just detta när han på en presskonferens i går sa;  ”valresultatet ”måste få sjunka in” innan Alliansen ger sig in i diskussioner om regeringsbildningen”. Vad som än händer så kommer vi inte veta hur vår regering ser ut, majoritet eller inte, förrän tidigast på onsdag kväll.

av Fredrik Sundqvist

Kategorier: Krönikor

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.