Bild: Unsplash / Elisa Schmidt

Detta är en text om Malmö. Sveriges tredje största stad, 20 minuter från Lund. Det kanske känns långt när man i Lund är van att kunna cykla överallt på hälften av den tiden, men är det verkligen långt? Något med Lund gör alla så tidsblinda. Helt plötsligt verkar alla ha glömt hur de tog bussen till sina gymnasieskolor i sina hemstäder, för nu när allt är utbytt mot en cykel är de dagarna långt borta. 

Jag ska i vilket fall som helst förklara varför det oftare borde vara värt att dubbla den tiden och åka till Malmö. 

Det kanske är motsägelsefullt att hylla Malmö när jag själv varje dag tar bussen därifrån. Men det gör jag, båda två alltså. Varje dag åker jag till Professorsgatan i Universitetsstaden Lund, går igenom Professors-området med enorma villor bort mot nybyggda campus och föreläsningar som hålls av just; professorer. Många pratar om bubblan som finns i Lund, att under åren här hamnar man i någon slags gemenskap och sammanhang som gör att man glömmer omvärlden. Det kanske är därför de 20 minutrarna till Malmö känns så långt bort, inte sett till tid, utan till dess mindre homogena sammanhang. 

Malmö har allt, på gott och ont kanske. Det är en stad med karaktär, med liv och med rötter. Arbetarstaden, kunskapstaden, upplevelsestaden, kreatörstaden; kärt barn har många namn. Jag är inte från Malmö och har inte bott här länge alls, så jag skriver inte ur ett perspektiv av att vara uppvuxen här; tvärtom skriver jag från perspektivet att flytta hit och känna mig omfamnad. Malmö är en relativt ung stad och ibland känns det som att det inte är historien som format den, utan historierna hos varje enskild medborgare i staden. Jag skriver ur perspektivet att bosätta mig i staden och välkomnas, för att det finns sånt utrymme för rötter, och jag kom hit och planterade om mina. 

Under temat kultur skriver jag om Malmö och trots att det inte var min intention så blev det i kontrast till Lund. Malmö beskrivs ofta som en mångkulturell stad och att detta gör staden berikad. Det må finnas mycket att ifrågasätta med valet att porträttera staden ur den beskrivningen, samtidigt som det är oundvikligt att inte se de kulturella inslagen som målar staden. Malmö är en otroligt rik stad, på idéer och perspektiv. Här möts människor, och i detta mötet skapas kultur. På en promenad genom staden ser du restauranger och livsmedelsaffärer med mat från alla världens kanter, antikbutiker och konsthandlar i varannat hörn, allmänna graffitiväggar, halvtomma lokaler med lapp om bokklubbar påklistrat på ytterdörren. Malmö har allt. I Folkets park, världens äldsta folkpark, samlas halva staden på lördagar; tonåringarna i skateparken, barnfamiljerna vid lekställningarna, de nykära på bänkarna utanför kaféet och ungdomarna i kön till klubben på kvällstimmarna. Det bästa jag vet är att gå genom folkets park, jag ser det som den romantiska bilden av Malmö där man möter alla typer av människor, med alla typer av liv. Här möts människor, och hit tycker jag du också ska komma på besök.

När du ändå är här ska jag slänga ut lite tips, trots att jag själv knappt bott här ett år. Malmö är egentligen väldigt litet till ytan, så precis som i Lund så nås nästan allt med en lite längre promenad eller en cykeltur. I västra hamnen möter du Turning Torso och gulliga radhus som ligger lummigt längst små åar som havet bildat, 10 minuter därifrån kommer du till Gamla staden som kännetecknas av äldre trähus med målade knutar och kullersten. Här hittar du charmiga Lilla torg med mysiga restauranger och Stora Torg med stans trevligaste biograf Spegeln. Därifrån går du på en shoppinggata ner till Triangeln, förbi Operan och Malmö konsthall till bar-tätheten runt Möllevångstorget. I Malmö hittar du förövrigt flest antal barer per invånare, så här passar en barrunda utmärkt. I området S:t Knut nära Möllevången hittar du de bästa pluggfiken och naturvinerna, och bästa falafeln skulle jag säga äts på Mr.falafel eller Möllans falafel (ja, det är stor skillnad mot Lunds). Påväg mot Rosengård ligger klubben Plan B som kan vara trevligt att bryta av mot en nationsklubb då och då, och åker du hela vägen till Rosengård C kan du köpa Labneh på lösvikt i mataffärer. För lite grönska och natur, ta en promenad i Pildammsparken, Kungsparken eller varför inte åka ut till Ribersborgs kallbadhus och ta ett dopp. 

20 minuter från Lund ligger Sveriges tredje största stad. Det kanske känns långt när man är van att kunna cykla överallt på hälften av den tiden. Men ta en promenad genom pampiga professorsstaden och sätt dig på bussen till Malmö. Spräck bubblan då och då. Ta dig tiden till att möta Malmö och dess rötter, möta människorna och dess puls, strosa genom staden och upptäck hur en enkel promenad genom stadsdelarna har mycket att bjuda på. Sveriges tredje största stad är otroligt värt ett besök, inte bara för den senaste utställningen på Moderna museet, jag lovar, kultur är bredare än så här.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna

Moa Paloviita Nilsson, Skribent

Kategorier: Krönikor