Bild: unsplash/fusion medical animation

Mycket går att säga om den två år långa pandemin vi uthärdat, men en sak ska den fan ha — herregud, vad mycket vi lärt oss om virologi! Det ingår numera under allmänbildningen att kunna redogöra för skillnaden mellan antikroppar och t-celler, vi kan alla beskriva sambandet mellan vaccination och flockimmunitet och Smittskyddslagen sitter numera i ryggmärgen. Denna nya folkbildning gör det nu möjligt att förstå sig på något som ni inte trodde var möjligt att relatera till coronaviruset: patriarkatet. 

Precis som ett virus ständigt muterar sig för att överleva hittar patriarkatet sätt att utforma sig för att könsmaktsordningen aldrig ska gå att ens börja ifrågasättas. Patriarkatet formulerar diskurserna, etablerar tabuer och kodar könsroller. Allt för att ständigt hålla sig vid liv. Nu har patriarkatet lyckats mutera sig på ett sätt för att evigt förbli odödlig, det är det ultimata tricket för att cementera sig för all framtid, nämligen genom att snirkla sig in i den feministiska debatten och förklä sig som en kvinnorättskämpe. Äkta vargen i Rödluvans kläder-energi. Detta genom den nya vågen choice-feminism som går ut på det slagkraftiga ställningstagandet ”låt kvinnor göra precis vad dom vill!”. Den egentliga innebörden är ”eliminera det kritiska tänkandet kring strukturer och hitta sätt att rättfärdiga att kvinnor går i patriarkala och kapitalistiska fällor som vidmakthåller kvinnans systematiska underlägsenhet utan att någonsin behöva ifrågasättas eller kritiseras!”. Men det är väl inte lika roligt att trycka upp på en H&M-tröja.

I en tid av skönhetsingrepp och OnlyFans hade man kanske hoppats på öppna samtal om uppkomsten bakom dessa normaliseringar och lyckas avhandla alla potentiella följder, men vi har åstadkommit motsatsen. Diskursen står helt still. Så fort man ens försöker börja tangera det problematiska i att förstärka de kvinnliga skönhetsidealen, i avhumaniseringen inom sexarbete eller i romantiseringen av våldsamt sex så stängs man ner med ett simpelt ”kvinnor bestämmer faktiskt över sig själva och sina egna kroppar”. Vad gör det att unga tjejer intalas att det är normalt att modifiera sina utseenden eller att sälja nakenbilder på sig själva till främlingar på nätet, om de får höra att motivationen bakom är för att de, som kvinnor, vill? Som om allt är förlåtligt med kvinnligheten som sköld. Som om att det per automatik utesluter det problematiska. Som om att varandet som kvinna har ett eget feministiskt värde. Jag lovar att det krävs mer än så. Det har vi ju lärt oss under pandemin, att det krävs något av oss för att bli av med en omständighet.

Ja, bra, vi kopplar tillbaka till bekanta begrepp igen. Hur utplånar man ett virus nu igen? Just det, vaccin. Det kan vi ju. I detta exempel blir vaccinet det ständiga ifrågasättandet, strävan efter att ta ett steg tillbaka och få syn på den bakomliggande strukturen som styr vårt beteende. Avmaskera vargen. Visserligen kommer patriarkatet mutera sig igen. Då är det åter upp till oss att ta vårt samhälleliga ansvar och boka in vår nästa dos. Och så får vi hålla på så. Fortsätta vaccinera oss mot alla nya mutationer. Tills viruset är så pass ofarligt att det inte längre klassas som en samhällsfara. Det är det handlingskraftiga som är motståndet, vår passivitet innebär livsfara. Kom igen, det vet vi ju vid det här laget.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna

Fanny Hassling, skribent  

Kategorier: Krönikor