Bild: Pixabay

72 timmar och 47 minuter. 1166 låtar. Det är så många låtar jag lyckats samla på mig på spellistan jag gjorde hösten 2016. Att höra en låt spelas som man har ett speciellt minne till är lite som att känna doften av en parfym som man använde för några år sen eller som att gå in i ett hus man bodde i när man var liten. Är det inte fantastiskt att man kan ha så starka minnen till en låt? Här kommer därför ett litet utdrag av de låtarna.

You don’t own me, SAYGRACE och G-Eazy lades till på spellistan den 16:e juni, sommaren 2017. Tack vare denna låt lärde jag mig säga ifrån när jobbiga storasyskon hade för mycket luft. Som den konflikträdda 14- åriga lillasyster jag var då så vill jag ändå tro att den låten kan ha skapat någon typ av grund till min moderna personlighet. Jag rekommenderar denna låt starkt om du någon gång ska säga upp dig eller bara vill känna dig som en boss. 

Bad Day, Daniel Powter. En fantastiskt låt som lades till den 27:e november 2017 på grund av att jag den dagen lyckades gå på två glasbitar med min stackars fot. Dessutom var jag också på besök hos mina kusiner denna dag som vars marsvin tog sig friheten att kissa på mig när jag höll dem. Utanpå det ramlade jag också ner i en brunn med brunt vatten i Norrköping samt att jag trampade på en död råtta. Jag förstår om detta inte låter trovärdigt, men allt är sant. För att hedra denna otursfyllda dag passade därför inget bättre än att lyssna på Bad day samtidigt som jag tyckte synd om mig själv.

Play My Music av Jonas Brothers som lades till 23:e augusti 2021. Denna låt var roten i mitt stagnerande intresse för alla mattelektioner under sista året på gymnasiet. Efter att jag hittade denna låt fanns det ingen återvändo för min koncentration. Antagligen en av de sämsta låtarna att försöka lära sig derivata till, men kors i taket vilken bra låt. 

Jag ska fånga en ängel, Ted Gärdestad, 23:e maj 2022. Studenten är runt hörnet. Det finns nog ingen låt som är så positivt associerad som denna diamant. Jag spelade denna låt dygnet runt tills att mössan var på huvudet och diplomet var i handen. Den har alla mina känslor över att ta studenten samlade i en och samma låt.  Jag hoppas att ingen har glömt denna låt, men om ni har det så hoppas jag att ni nu blev påminda om att den existerar. 

8:e mars, 2023, även känd som internationella kvinnodagen, samma dag får Elinor av Basshunter en hedersvärd plats på spellistan. Äntligen framme i Lund. Jag önskar jag hette Elinor så hade det kanske varit mer legitimt att gå runt och lyssna på denna halvt ganska löjliga låt. Hur som helst så är det en fröjd att spela denna låt på vägen till föreläsningen, den frisätter helt klart mest dopamin av de låtarna som nämnts ovan. 

Dessa låtar är som ni kanske förstått bara en tusendel av de många låtar som existerar i mitt musikminne. Jag vill därför innan jag avslutar uppmana er till att göra likadant, dokumentera musiken ni lyssnar på och gör spellistor för ni kommer ångra det sedan när ni sitter där och letar efter låten ni totalt glömt vad den heter.


Panorama är en politiskt och religiöst obunden studenttidning och de eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Agnes Kistner, Skribent

Kategorier: Krönikor