Text: Fredrik Sundqvist

Taktikröstning och blockpolitik ser ut att bli avgörande i valet, men vad får dessa fenomen egentligen för vidare perspektiv?

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är alla tre exempel på etablerade partier som ligger nära den kritiska fyraprocentsspärren, medan Sverigedemokraterna är ett parti som verkat ha stora möjligheter att för första gången någonsin passera samma magiska gräns. Samtidigt står vi inför det mest blockpolitiska valet i svensk historia. Många tror att detta kan leda till att folk kommer taktikrösta.

Det finns flera olika anledningar till att folk skulle välja att taktikrösta. Det kan vara att man vill stötta ett av blocken genom att rädda ett parti som ligger på gränsen att åka ur riksdagen. Eller så beror det på att man röstar så för att blockera Sverigedemokraterna från en eventuell roll som ett vågmästarparti. Detta scenario fungerar så att man röstar på det block man tror har störst chans att få egen majoritet, trots att man egentligen sympatiserar med det andra blocket, för att på det viset blockera Sverigedemokraterna från en central maktposition.

Problemen med taktikröstning är många. Det mest problematiska är att vi som väljare måste lita på osäkra opinionsmätningar om vi överväger att taktikrösta. Detta innebär att en taktikröst kan slå helt fel, beroende på om tendenserna man tycks kunna se i opinionsmätningarna är felaktiga.

Hur det än går på söndag så har taktikröstning varit avgörande i tidigare val. 1994 räddades Kristdemokraterna kvar i riksdagen tack vare taktikröster främst från Moderaterna. kommer taktikröstning avgöra även detta val?

av Fredrik Sundqvist


2 kommentarer

Kommentarer är stängda.