Katarina Wagman, numera bosatt i Stockholm, tog sin pol mag-examen på Lunds universitet, inriktning naitonalekonomi. Idag är hon ekonom på Riksbanken. Hur kom hon dit och vilka tips har hon till dagens pol kand-studenter?

Vad skrev du din uppsats om?

Multilaterala skuldavskrivningar och dess effekter på fattigdomsbekämpning

Vad tycker du var det bsta med pol mag-utbildningen?

Jag hoppade på pol mag-programmet först sista året på min utbildning,  främst för möjligheten att göra praktik. Utbildningen i sig kan man lika väl plocka ihop själv.

Vilka ämnen läste du förutom statsvetenskap och nationalekonomi?

Juridik, statistik och engelska

Saknade du något i utbildningen som skulle kunna bidra till en bättre förberedning inför arbetslivet?

Jag tycker universitetet borde vara mer positiva vad gäller praktikmöjligheter. Som det ser ut nu (eller åtminstonde såg ut när jag studerade) så mötte man rätt mycket motstånd på den frågan.

Gjorde du praktik under utbildningen, om ja vad och var?

Ja, jag praktiserade på Europakommissions delegation till USA i Washington DC.

Vilka jobb har du haft efter utbildningen? Och hur har du fått dem?

Konsultuppdrag för WSP International AB i Etiopien inom bistånd och utveckling, anställdes genom kontakt, och ekonom (Riksbanken), anställd genom vanlig rekryteringsprocess

Vad skulle du vilja ge för tips till oss studenter som ännu inte gått klart utbildningen?

Skriv uppsats inom ett ämne som intresserar dig och som du tror du skulle ha användning för i ditt kommande yrke. Uppsatsen ger dig en möjlighet att djupdyka i ett ämne vilket kan vara av värde för en framtida arbetsgivare. Praktik är alltid att rekomendera, dels för att få jobberfarenhet, dels för att knyta kontakter. Läs det som intresserar dig, undvik hetsen att ta dubbelexamen/läsa mängder av kurser för att det ser bra ut på pappret. När det väl kommer till kritan är det kunskap och intresse som räknas.

av Martin Pehrsson