På eftermiddagen den 10 september 2003 knivhöggs Sveriges utrikesminister Anna Lindh till döds på köpcentrumet NK i Stockholm. Detta var det andra mordet på en svensk minister i modern tid. Toppolitiker från hela världen uttalade sig om mordet och alla ville hylla den avlidna svenskan. USA:s republikanske utrikesminister Colin Powell sa ”there are three things I love about Sweden: Volvo, ABBA and Anna.”

Bara dagar efter mordet släppte polisen en film tagen av NK:s övervakningskameror på en misstänkt mördare. I media fanns det människor som ansåg sig se likheter mellan personen på bilden och kronprinsessan Viktorias pojkvän Daniel, blivande prins Daniel. Det är allmänt känt att den svenska polisen misslyckades med att tillfångata vår gamla statsminister Olof Palmes mördare. Det var därför en stolt stund för svenskt polisväsende när de grep Mijailo Mijailovic den 24 september för mordet på Anna Lindh.

Den första domen mot Mijailovic kom den 23 mars 2004 efter ett erkännande av mördaren den 6 januari samma år. Mijailovic överklagade sin livstidsdom ända till högsta domstolen med försvarslinjen att han var tillfälligt psykiskt sjuk vid mordet. Den 2 december 2004 kom då den slutgilltiga domen för Anna Linds mördare. Mijailovic dömdes då till livstids fängelse för mord.

av Fredrik Sundqvist