Boutros Boutros-Ghali var en egyptisk statvetare och politiker som den 3 december 1991 valdes till FN:s generalsekreterare och tillträdde den 1 januari året därpå. Under sin korta tid på posten hann han bland annat kritiseras för sitt agerande under massakern i Rwanda och bli motarbetad av USA.

Boutros-Ghali var en man som var väldigt kunnig i internationella relationer och internationell rätt efter sin tid i Paris. 1949 tog han en doktorsexamen från Paris universitet i internationell rätt och fram till 1977 var han professor i samma ämne. Han slutade som professor för att ta tjänsten som vice utrikesminister i sitt hemland Egypten. Detta var en tjänst han behöll till dess att han kandiderade för den åtråvärda tjänsten som FN:s generalsekreterare.

Boutros-Ghalis tid vid makten för FN var kontroversiell på många sätt. Den största kritiken kom 1994 efter massakern i Rwanda. Kritikerna hävdade att FN hade reagerat för sent och för kraftlöst och man menade att ett starkare FN-initiativ skulle kunnat minska omfattningen av massakern. Han försökte även införa kontroversiella reformer, bland annat Dagordning för fred, en reform som skulle ligga till grund för hur FN skulle bete sig vid militära konflikter. De flesta länderna var intresserade av en sådan agenda men innehållet i agendan rörde upp många känslor i olika länder.

Boutros-Ghalis tid som ledare för FN varade bara i en mandatperiod trots att han kandiderade för en förlängning. När USA, som en av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, lämnade veto mot Boutros-Ghalis kandidatur drog han tillbaka sin ansökan, vilket ledde till att Kofi Annan kunde ta över.

av Fredrik Sundqvist


2 kommentarer

Kommentarer är stängda.