Den 4 december 1892 föds Francisco Franco i staden Ferrol i Spanien. Franco kom att studera till infanteriofficer på en millitär akademi i Toledo. På grund av sina föräldrars separation kom han att mer eller mindre bo på skolan vilket med stor sannolikhet påverkade hans personlighet. Franco var en skicklig officer och som 30-åring blev hand den yngsta brigadgeneralen i hela Europa.

30-talets Spanien styrdes av en vänsterregim som tillät mord på bland annat präster, vilket militären ogillade. Upproriska delar av armen började motsätta sig den styrande regeringen då man var rädd för att landet skulle bli en kommunistdiktatur. Upprorsmakarna valde Franco till sin ledare och 1936 inleddes det Spanska inbördeskriget. Franco och hans styrkor kom att bli krigets segrare och under 1939 blev han landets president och regeringschef, vilket i praktiken innebar att han blev diktator.

Under andra världskriget förde Franco en politik som innebär ett försiktigt stöd till Hitlers sida. Som ett tecken på detta försiktiga stöd så bistod Franco med trupper när Hitler invaderade Sovjetunionen men samtidigt så skyddade Franco judar mot Hitlers våld. Till skillnad mot Hitler och Mussolini lyckades Franco behålla sin makt efter kriget. Denna makt behöll han till sin död den 20:e november 1975.

av Fredrik Sundqvist