Efter andra världskriget ville de ledande europeiska ledarna undvika ytterligare ett krig. Man ansåg att det bästa sättet för att göra detta var genom att bilda ett handelssamarbete för att på så vis göra länder beroende av varandra – man vill ju inte direkt skita där man äter.

Därför skrev Frankrike, Italien, Nederländerna, Västtyskland, Luxemburg och Belgien år 1951 under Fördraget om upprättande av Europeiska kol- och stålgemenskapen vilket innebar bildandet av vad som i dag är EU.

I flera olika steg utökade man samarbetet så att det nu även innefattade militärt och ekonomiskt samarbete. 1965 togs nästa stora steg då man undertecknade det så kallade fusionsfördraget. Fördraget innebar att gemenskapen fick ett gemensamt ministerråd och en gemensam kommission och som kronan på verket bytte man även namn till Europeiska Gemenskapen (EG).

Under 70-talet utvidgades organisationen i tre olika steg. Det första ägde rum 1973 då Storbritannien, Danmark och Irland blev medlemmar av EG och åtta år senare anslöt sig Grekland för att fem år senare se de relativt nyligen fallna diktaturerna Portugal och Spanien träda in i gemenskapen.

Den största delen av gemenskapens nuvarande stadga förhandlades fram under senare delen av hösten 1991 i staden Maastricht i Nederländerna. Förhandlingarna avslutades den 12 december 1991 och därmed fick fördraget sin slutgiltiga formulering. Medlemstaterna undertecknade fördraget, som i allmänhet kallas för Maastrichtfördraget, den 7 februari 1991, och det kom i fullt bruk den 1 november samma år. Det var genom detta fördrag som namnet kom att ändras till Europeiska Unionen (EU). Fördraget kom att innebära att man lät Unionen ”vila” på tre pelare. Den första pelaren var den gamla delen alltså, EG, de andra två nya pelarna av organisationen kom att bli ett polisiärt och straffrättsligt samarbete (PSS) och en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Trots att EU både utvidgats med nya medlemstater och instiftat nya fördrag så är det än i dag detta fördrag som ligger till grund för hela Unionen.

av Fredrik Sundqvist


1 kommentar

Kommentarer är stängda.