Under större delen av 1900-talet har ett antal av det vi idag ser som mänskliga variationer och egenskaper fallit in under psykologers listor över mentala sjukdomar. Den 17 december 1973 var det till slut dags att ta bort den länge kritiserade abnormalitetsklassificeringen av homosexualitet i USA.
Det var främst under 1970-talet som psykiatriker och beteendevetare pressade den amerikanska organisationen American Psychiatric Association att avklassificera homosexualitet som mental sjukdom då det inte fanns några empiriska bevis på att det varken var en störning eller sjukdom samtidigt att det inte fanns anledning att studera ämnet inom de patologiska modeller som dominerat forskningen under 1900-talet. Att fortfarande 1973 ha kvar det på sin lista innebar problem inom till exempel rättsväsendet och medicin, då det pekade på att det fanns bot. Genom att 1973 ge uttryck för det de flesta representanter inom sociala studier varit eniga om under större delen av det tidiga 70-talet gav det positivt gensvar hos de aktivistgrupper som länge kämpat för lika rättigheter för HBT-personer. Det var även aktivistgrupper som dessa som länge pressat APA att ändra definitionerna. Två år tidigare hade detta lett till stor kontrovers då Gay Liberation Front saboterade ett APA-möte i San Francisco och krävde förändring. Det dröjde trots allt fram till 1975 innan systerorganisationen American Psychological Association också genomgick likadan förändring. De flesta studier i psykologi behandlar idag ämnet som en positiv variation inom mänsklig sexualitet.
Det finns fortfarande idag kontroverser kring APA:s förhållningssätt till olika psykiska beteenden då de är inflytelserika organisationer och på grund av det sätter standard för beteendevetenskap även utanför USA. De har till exempel fortfarande kvar kategorin ”sexual disorder not otherwise specified” som bland annat behandlar sexuell osäkerhet. 2003 demonstrerade MindFreedom International (en sammanslagning av olika grupper med syfte att göra uppror mot fenomen som tvångsmedicinering och tvångsomhändertagning) mot att APA fortfarande ser mentala sjukdomar som ett resultat av kemiska föreningar och obalanser i kroppen. De gjorde detta genom att arrangera en över 20 dagar lång hungerstrejk.
I Sverige dröjde det ända fram till 1979 innan socialstyrelsen tog bort motsvarande klassificering, och den 14 februari 2010 står till exempel transsexualitet kvar som sjukdom i Sverige.
av Amanda Malmquist