Som de allra flesta vet så innebar mordet på Franz Ferdinand i Sarajevo den 28 juni 1914 starten på det första världskriget. Denna artikel kommer inte att handla om det, utan den kommer handla om hur kronprinsen kom att få en så betydande roll i europeisk politik.

Franz Ferdinand föddes den 18 december 1863 i staden Graz i Österrike. Vid denna tid var Franz Ferdinands farbror Franz Joseph kejsare i dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Tronarvinge var i stället kejsarens son Rudolf av Österrike. Men Rudolf levde inte ett ståndaktigt liv som det förväntades av en man i hans position. Trots att han var gift hade han mängder av kärleksaffärer. Han dog under mystiska omständigheter vid det så kallade Mayerlingdramat. Den officiella förklaringen av tronarvingen död var att han tog sitt liv efter att ha skjutit sin älskarinna Marie Vetsera till döds, men det finns mycket som tyder på att detta inte är sant och många hävdar att Rudolf och Marie blev mördade.

Hur som helst så ledde Rudolfs död till att Franz Ferdinands far, Karl Ludvig, blev ny tronarvinge år 1889. Men fadern kom inte att överleva sin bror och dog sju år efter att han blivit tronarvinge. Det var nu som Franz Ferdinand kom att på allvar bli en maktbricka att räkna med. Han utnämndes efter sin fars död till ny tronarvinge och två år senare utsåg kejsar Franz Joseph honom till krigsmaktens högste chef.

Han var nu efter kejsaren den mäktigaste personen i hela dubbelmonarkin men han ville ha mer makt. Franz dröm var att skapa en trippelmonarki där slaviska folkgrupper skulle bli den tredje monarkin. Det var detta som kom att bli hans fall. De slaviska folkgrupperna hade inget som helst intresse av att lyda under kronan utan de ville få ökat självstyre. Det var därför som den serbiske nationalisten Gavrilo Princip sköt tronarvingen den 28 juni 1914. Anledningen till att denna händelse kommit att bli starten på ett världskrig var de mängder av pakter och allianser som fanns mellan de europeiska stormakterna. När Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien var Ryssarna tvungna att backa upp Serbien vilket ledde till att Tyskland, som var allierade med Österrike-Ungern, blev tvungna att gå in i kriget, det blev som en snöboll som rullar ner för en backe och bara blir större och större.

av Fredrik Sundqvist


2 kommentarer

Kommentarer är stängda.