Den amerikanska politiska retoriken har på senare tid genomgått en radikal förändring, från starkt hatiska och polariserande tal till en känsla av återhållsamhet och besinning. Frågan är om Barack Obama kan utnyttja detta till sin fördel för att bli omvald.
Under i princip hela 2010 har den politiska oppositionen i USA, d.v.s. republikanerna, förstärkt sin ilska över Barack Obama. Som en följd av hans genomförande av sjukförsäkringsreformen, vad republikanerna anser vara allmänt slösande av skattemedel, utbredningen av den politiska makten samt andra orsaker kritiseras den sittande presidenten. Denna ilska kulminerade i kongressvalet, då främst Tea Party-rörelsen med Sarah Palin i spetsen drev en hård kampanj för att minska Obamas inflytande i Washington. Sedan valet i mitten på november 2010 innehar republikanerna en majoritet av platserna i kongressen, vilket gör det betydligt svårare för presidenten att driva igenom sin politik, vilket förärat även honom benämningen ”lame-duck”-president.
Efter kongressvalet har motsättningar mellan demokrater och republikanerna förstärkts och polariserat den politiska opinionen. Sarah Palin uppmanande via sin hemsida att ”ladda om” den politiska retoriken samt satte ut vapensikte över delstaterna vars kongressledamöter som ändrat sin röst inför omröstningen om sjukförsäkringsreformen. Det hatiska och spända politiska läget fick en plötslig vändning den 8:e januari 2011 när kongressledamot Gabrielle Giffords blev nerskjuten och sex andra personer dog. I ett land med västvärldens högsta mordantal per invånare och enklaste tillgång till vapen är det oroväckande med en våldsam och hatisk politisk retorik.
Den 12:e januari flög Barack Obama ut till Tuscon, Arizona, där skjutningen ägt rum för att, vad många menar, åter inse vad det innebär att vara president. Hans tal har av många hyllats för att vara inspirerande och ett seriöst försök att minska den hatiska politiska retoriken. Opinionsmätningar för presidenten har återigen svängt till hans fördel och den 25:e januari har han återigen chansen att ge sin bild av vad han vill med sitt presidentskap i sitt årliga State of the Union-tal. Många politiska bedömare menar att det saknas stora visioner från presidenten efter sjukförsäkringsreformen införts. Kanske är det dags för Barack Obama att berätta vad han vill göra som världens mäktigaste man innan presidentvalet 2012.
av Martin Pehrsson
2 kommentarer
Kommentarer är stängda.