En storm av revolution, aldrig tidigare skådad, rasar nu i Maghreb i Nordafrika. Efter Tunisien och Algeriet är det nu Egypten och Jemen som drabbas av stormen. Nu räcker det! skriker folk. De har tröttnat på diktatoriska regimer som har suttit vid makten under decennier. Det arabiska folket är extremt motiverat för att se omedelbara och verkliga förändringar i ledarskap och institutioner i de respektive staterna. Vilket land blir det nästa att drabbas?

Denna revolutionerande rörelse som likt pesten sprider sig med en exponentiell hastighet, verkar lova en kraftig och obegränsad utveckling. En revolution kan förekomma på flera sätt. Om det inte finns något sätt att störta en diktator med fria och demokratiska val, om man inte har kapacitet att ta till vapen för att bilda en grupp av milis eller rebeller och destabilisera den styrande regimen, så är den enda möjligheten att bekämpa de orättvisa och korrupta regimer att ta sig ut på gatan och uttrycka sitt missnöje. Historien har visat att revolutioner ger otroliga resultat. Saltmarschen, revolutionen i Zanzibar och de amerikanska och franska revolutionerna är några av många lönande revolutioner som vi kan lista här. Tack vare den franska revolutionen fick vi den universella Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter, den första i sitt slag som upprättades av en stat.

Idag ser vi vad som kan kallas den arabiska revolutionen. Denna kan utan tvekan påverka och motivera inte bara andra arabiska grannländer som leds av diktatorer, utan även många andra länder i Tredje världen där diktatur fortfarande råder. Nu är det förmodligen dags att bromsa orättvisa och brutala regimer runt i världen. Det är dags att se till ingen enskild person behåller makten i femton, tjugo, trettio år eller mer.

I en revolution finns alltid risken för blodbad. Men de förändringar av systemet som önskats av de flesta i landet kommer att förbli positiva i generationer efter generationer. Ernesto Che Guevara, som fortfarande är en ikon för revolutionen, visste i djupet av sitt hjärta vad revolution betyder när han deklarerade: ”La lucha continua no terminala facilmente” – Kampen fortsätter, den kommer inte avslutas enkelt.

Man kan lura en del av befolkningen under en viss tid. Man kan lura hela befolkningen under en viss tid. Men man kan inte lura hela befolkningen hela tiden.

av Serge Mukiele