Boken Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee handlar om den amerikanska erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv. Den ger en annan bild av 1800-talets USA och landets utvidgning än den glorifierade bild som Hollywood genom årtionden visat upp. I denna bok läser man inget om hjältemodet i cowboysens beteende, man läser inget om snabbskjutande och rättsskippande sheriffer. Det man läser om är sheriffernas rent rasistiska ”rättsskipande”, det man läser om är cowboysens anarkistiska attacker på indianstammar, det man läser om är den amerikanska armens rasistiska och hänsynslösa avrättningar av en mängd indianstammar.

Det amerikanska inbördeskriget ses av många som ett slag mellan gott och ont, mellan rasister och icke-rasister, en på många sätt en felaktig syn. Kriget handlade i minst lika hög grad om medborgarnas lojalitet mot de enskilda amerikanska delstaterna. Ett exempel på det är sydstaternas högste militäre befälhavare, general Robert E. Lee, som trots sitt motstånd mot slaveri slogs på sydstaternas sida då han var född i Virginia. Att nordstaterna skulle vara ett landområde styrt av liberala förkämpar för mänskliga rättigheter är en förenkling som demoleras när man läser Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee. Boken berättar om de krig som nordstaterna förde mot indianer vid sidan av inbördeskriget. Krig som fördes på grund av den amerikanska statens jakt på mark och makt. Det var dessa krig som ledde till utrotningen av flertalet indianstammar och de grundade sig ofta i rasism mot urbefolkningen.

En av de saker som fängslade mig mest i denna bok var den dubbelmoral som de politiska ledarna i Washington bedrev. Samma ledare som eftervärlden har hyllat för deras kamp för de svarta slavarnas rättigheter, samma ledare stiftade lagar där de mer eller mindre omänskligförklarade den amerikanska urbefolkningen. Det är saker som dessa som får denna bok att kännas extremt fängslande och verklig.

Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee är, trots sina 40 år på nacken, en aktuell bok då den tar upp en problematik som människan kämpat med under hela sin existens – främlingsfientlighet och rasism. Det är min uppfattning att främlingsfientlighet och rasism frodas i okunskapens kölvatten. Berättelserna om den mer eller mindre systematiska utrotningen av den amerikanska urbefolkningen, som tas upp i denna bok, är en fantastisk källa till kunskap om rasism i historien. Just den sortens kunskap är viktigt då den kan lära ut att vi inte kan eller får skilja på människa och människa bara för att vi tillhör olika ”raser” (ett absurt uttryck i sig).

Dee Browns bok Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee berörde mig långt mycket mer än vad jag hade väntat mig. Bokens detaljrikedom (baserad på ögonvittnesberättelser) ger de historiska händelserna och de viktiga politiska frågorna nytt liv och jag anser därför att den på allvar bör intressera studenter av statsvetenskap.

Av: Fredrik Sundqvist