I mitten av september tillkännagav Rysslands president Medvedev under Förenade Rysslands-partikongress att vid presidentvalet 2012 kommer den förre presidenten Vladimir Putin att ställa upp. Medvedev själv kommer att kandidera till premiärministerposten. Putin, som tillträde premiärministerposten 1999 och som året därpå blev president, tvingades av konstitutionella skäl att 2008 avgå som president. Efter dess har konstitutionen ändrats, och Putin får nu lov att ställa upp igen. Dessutom har mandatperioden förlängts från 4 till 6 år och Putin skulle därmed kunna förbli president fram till 2024.

Sovjetunionens kollaps blev för många ryssar en smärtsam historia. Rysslands omvandling från planekonomi till marknadsekonomi skedde med stora svårigheter, där ett fåtal lyckades komma över stora tillgångar medan många fick sämre livsvillkor än innan unionens fall. Under hela 90-talet haltade ekonomin, de politiska kriserna avlöste varandra och president Boris Jeltsin led av alkoholproblem och med fysisk ohälsa. Det var detta politiska landskap Putin skulle ta över.Boris Jeltsin överlämnar presidentens kopia av det Ryska konstitutionen till Vladimir Putin

Putin har ibland beskrivits som en tjänsteman snarare än en politiker: han gör det som bör göras utan ideologiska måttstockar. 2000-talet lyckades han stabilisera landet och få igång den ekonomiska tillväxten. För många ryssar var detta mer än välkommet efter ett årtionde av kaos och Putins popularitet blev väl förankrad i samhället.

Även om Putin inte har vunnit valet än, så räknar de allra flesta med att han kommer att göra det. Dels har Putin ett stort stöd, men det saknas också oppositionella utmanare. I Ryssland tillåts inte oppositionen uttrycka sig fritt i tv och tidningar. För att komma in i det ryska parlamentet duman krävs det 7 % jämfört med Sveriges 4. För att få bilda parti krävs 2 miljoner namnunderskrifter. Det har gjorts omfattande och kostsamma försök från oppositionen att bilda nya partier, men försöken har underkänts från myndigheter på grund av förfalskade namnuppgifter.

När Putin 2008 gick från president till premiärminister och Medvedev tog över ansåg många bedömare runt om i världen att Medvedev bara skulle vara en marionettdocka. I efterhand går det att konstatera att Medved i allra högsta grad hade en egen politiska agenda gentemot Putin. Samtidigt framkom det i samband med tillkännagivandet att det sedan flera år tillbaks var bestämt mellan Putin och Medvedev att Putin en mandatperiod senare skulle återta presidentposten.

Det Ryssland Putin började styra för närmare ett decennium sedan är dock inte det samma idag. Även om oppositionen är liten, växer den sig allt större. Stödet för Putin har försvagats, ekonomin är inte lika ljus som i början av 2000-talet, korruptionen är fortsatt hög och allt fler, framförallt välutbildade, väljer att lämnar Ryssland. Det är troligt att anta att de kommande åren kommer att bli tuffare än tidigare för president Putin.

Av: Erik Hellqvist