Trivial Purcuit och MIG är två klassiska och vanliga spel varpå man på ett lekfullt sätt kan allmänbilda sig i form av ett tävlingsmoment. Vi i Panorama gillar såväl allmänbildning som lekfulla tävlingar och därför presenterar vi en allmänbildande tävlingslek: Wikipedia Marathon.

Vem har inte suttit inne på Wikipedia en mulen eftermiddag och klickat sig mellan artiklar i brist på bättre saker att göra? Man börjar med att läsa om Göran Hägglunds politiska historia och plötsligt har man klickat sig fram till en artikel om Amazonliljan, den vita liljan som ursprungligen kommer från Peru och Ecuador men som i dag är en vanlig Svensk krukväxt. Wikipedia Marathon är spelet som gör om detta fantastiska tidsfördriv till ett roligt tävlingsmoment.

Allt du behöver för att spela Wikipedia Marathon är en eller flera vänner, varsin datorn med internetuppkoppling och den få förunnade förmågan att läsa. Man börjar med att tillsammans bestämma en artikel att starta på och en att sluta på. Tanken är att de tävlande skall klick sig från artikel man startar på till mål artikel med så få klick som möjligt, den som lyckas orientera sig kortast väg mellan Wikipedia oändliga antal artiklar är den som till sist vinner.

Det hela handlar om att läsa artiklarna för att finna den länk som man tror leder än i snabbast riktning mot den sista förutbestämda artikeln. Tävlingen slutar alltså inte med att den snabbaste personen lyckas ta sig i mål utan spänningen kvarstår ända till dess att den sista personen gått över mållinjen, vilken annan tävlig kan stoltsera med en så pass långvarig spänning?

Så luta er tillbaka med laptoppen i knät, läs, allmänbilda er och gnid er seger i era vänner ansikten, för inget är så gött som segerns sötma.

Av: Fredrik Sundqvist


3 kommentarer

Kommentarer är stängda.