Den 22 november 1963 blev John F. Kennedy mördad i Dallas, Texas. Ögonblicket kom att fångas på film av Abraham Zapruder och utgör en av de kändaste filmsekvenserna någonsin. Zapruder stod med sin videokamera ett stenkast ifrån presidentens passerande kortege och fångade hur president Kennedy upprepade gånger blev träffad av gevärskulor. Warrenkommissionen, som tillsattes för att utreda mordet, drog slutsatsen att Lee Harvey Oswald ensam legat bakom dådet. Oswald, en fd marinsoldat och kommunistsympatisör, hade bevisligen skjutit presidenten från, den för eftervärlden ökända byggnaden, Texas School Book Depository.

Av: Jonathan Jelves

Zapruderfilmen kom dock att kasta tvivel över denna slutsats. I Oliver Stones film JFK utgör filmsekvensen huvudsakligt bevis för hans tes att Kennedy blivit mördad av fler än en skytt. Skotten träffade nämligen med sådana korta intervall och träffsäkerhet, att en ensam skytt verkade mycket osannolikt. Oswald skulle alltså inte ha agerat ensam.

Att Oswald två dagar efter mordet på Kennedy själv blev mördad, även detta fångat på film, ger naturligtvis ytterligare näring till uppfattningen att Oswald inte agerade ensam och att mordet på honom var en mörkläggning.

Det har producerats en mängd böcker, filmer och dokumentärer om Kennedymordet. Få händelser är så omhuldade av konspirationsteorier som denna. Mordet har analyseras ur alla möjliga vinklar och en mångfald teorier läggs fram angående vem som egentligen låg bakom mordet. I denna djungel av teoretiserande kommer The lost JFK tapes som en frisk fläkt.

”The lost JFK tapes: The Assassination”, producerat av National Geographic, utkom 2009 och utgör en samling bild- och ljudmaterial av vilket mycket aldrig skådats av allmänheten tidigare. Materialet kommer främst från de lokala nyhetsstationerna och genomgående försöker man att undvika de välkända nationella reportagen för att ge tittaren en färsk blick av den ödesdigra dagen.

Men det mest radikala greppet i filmen består i att dokumentären inte använder någon berättarröst och inte heller moderna intervjuer med människor som varit involverade i händelseförloppet. Istället skildras dagarna kring mordet genom en 90 minuter lång sekvens av endast nyhetsrapporteringar. Vi får följa händelserna så som de utspelade sig för alla de människor som då satt bakom sofforna och oroligt följde nyhetssändningarna. Vi skonas från alla efterkonstruktioner av mordet och lämnas med råvaran, den förvirrande rad av omständigheter som utspelade sig dessa dagar. Frånvaron av berättarröst, någon att leda en igenom händelseutvecklingen, gör att man sugs med i handlingen tills man nästan tror sig sitta där, i ett amerikanskt vardagsrum framför TV:n, i november 1963.

Det har gått 48 år sedan mordet på president Kennedy och något uppklarande kan man inte förvänta sig. Fortfarande finns dock hemlighetsstämplade dokument som kan ha relevans för mordet och tvisterna om dessas eventuella publicering lär fortgå.

Skulden för mordet är självklart viktig att utreda men The lost JFK tapes utgör en uppfriskande återgång till händelsernas ursprung, en unik approach till att skildra en historisk händelse och en fängslande upplevelse för den historiskt intresserade.

Av: Jonathan Jelves