Ja, så lyder svaret på frågan om vi kan undvika det omdiskuterade fenomenet ekonomiska kriser. Svaret kommer från en man med ekonomiska forskningsrötter som sträcker sig lång tillbaka i tiden: lundaprofessorn tillika Finanspolitiska rådets ordförande Lars Jonung, som nyligen gästade LUPEF:s SamPol-föreläsning för att framförallt tala om sin syn på regeringens finanspolitik.
Av: Daniel Kindstrand
Lars Jonung, för närvarande ordförande i Finanspolitiska rådet, besökte i septembers början Café Athen som LUPEF:s kickoff-föreläsare inför en ny termin med många kunskapsberikande kvällar på agendan. Jonung, född 1944, är numera seniorprofessor på Ekonomihögskolan i Lund. Forskare sedan lång tid tillbaka med nära relationer till nationalekonomiska institutionen där en del kurslitteratur författats. Jonung har också varit professor på handelshögskolan i Stockholm samt forskningsrådgivare i Bryssel i tio år. Men som tidigare nämnts även ordförande i Finanspolitiska rådet som dessutom var rubriken för kvällens föreläsning.
Finanspolitiska rådet med totalt sex ledamöter tillsattes av regeringen 2007 och har till uppgift att granska att regeringens finanspolitik ligger i linje med det s k finanspolitiska ramverket. Rådets arbete skall vara oberoende och publiceras årligen i en rapport som analyserar den sittande regeringens ekonomiskpolitiska beslut.
Jonungs föreläsning baserades på årets rapport. Den var kryddad med några komiska kommentarer som bjöd den nollningströtta publiken på uppiggande skratt som väckte ett ihållande intresse. En givande föreläsning som inte krävde tidigare kunskaper inom ekonomi och en informativ sammanfattning av Finanspolitiska rådets roll, syfte och inflytande. Rapporten finns för övrigt tillgänglig att läsa i sin helhet på rådets hemsida.
Jonung betonade att regeringen hanterat krisen bra vilket blir tydligt vid jämförelse med andra länders ekonomiska ställning. Trots detta väjer Finanspolitiska rådet att inte beskriva den svenska regeringen i enbart positiva termer utan radar upp några kritiska punkter. Jonung kommenterade som exempel den sänkta restaurangmomsen och tillhörande kostnad på 4,5 miljarder per år. Vid närmare granskning framstod de utlovade vinsterna i samband med sänkningen som väl tilltagna. Rådets rapport ser istället på beslutet som ett riktat branschstöd vilket kan bli kostsamt för Sveriges ekonomi – i synnerhet om andra branscher får liknande momssänkningar.
Under en kortare intervju nämnde Jonung också att kriser är som en ”förkylning men efteråt är vi starkare än innan” Här diskuterades också kriser som återkommande problem och under intervjun yttrades orden ”vi kan aldrig undvika kriser”. En mening som känns mörk och dyster men Lars Jonung har nog tyvärr rätt. Kriser kommer och går, historien upprepar sig och det handlar inte om hur vi lär oss att undvika kriser istället hur väl vi bäddar inför framtiden och hur bra vi prioriterar i tider av kris.
Av: Daniel Kindstrand
Foto: Sofia Åström
2 kommentarer
Kommentarer är stängda.