Läs rapporteringen från Valvakan, live från Edens lobby!

18.00 Dörrarna slår upp

Folket börjar trilla in på Eden – i drivor. Intresset för valet är naturligtvis enormt, men lika enormt är visst intresset för den väl förberedda Valvakan! Det tackar vi för. DJ:n börjar spela och bidrar varken till att ljudvolymen eller värmen blir något mer uthärdlig. Det gör däremot alla glada, förväntansfull och lätt skrämda ansikten.

18.30 Välkomnande

LUPEF:s Kristina Olausson, UPF:s Diana Hamadi och Statsvetenskapliga institutionens Jacob Sohlberg hälsar alla välkomna med sina imponerande stämmor. Valvakans diverse hot dogs slukas därefter med förnyat tempo och snacksen dämpar nerverna så gott de kan. Vid Panoramas bord sitter skribenterna och konsulterar alla elektorprognoskartor de kan hitta samt dividerar runt vilka av kvällens spännande föredrag som ska täckas av vem. Svaren på tipspromenaden är även de en kontroversiell fråga.

18.48 Köbildning

Alldeles strax är det dags för kvällens första föredrag med Jacob Sohlberg, doktorand på institutionen. Folk börjar samlas utanför hörsalen, så se till att ta plats!

19.10 Panorama-hotdog!

I villervallan av människor och hotdogtillbehör vill Panorama passa på att rekommendera kvällens bästa valburgare: på din hotdog lägger du saltgurka, senap, ketchup, rostad lök, salsa och ost. Du kommer inte bli besviken. För övrigt har kvällens första föreläsning kickat igång och salen med plats för 150 är redan överfull. Givetvis har vi reportrar på plats!

19.30 Paneldebatt om amerikansk välfärdspolitik…

…där vi fick lära oss att skillnaderna i det sociala skyddsnätet kanske inte är så stora som man tror, om aspekter som sköts av privata aktörer så som redundancy packages och mortgage reductions tas med i beräkningen. Den stora skillnaden är istället vilka som inkluderas; i USA krävs att man har ett bra jobb för att kvalificeras till förmånerna. De politiska institutionerna har lika stor del i de fattigas dåliga situation som den amerikanska klara dig själv-mentaliteten. Debatten vidrörde även utbildningsväsendet, studentlån, outsourcing och, naturligtvis, den kontroversiella Obamacare. Håll utkik efter mer djupgående artikel om paneldebatten!

19.53 Läget i USA

I Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, Ohio, Florida, Virginia och New Hampshire är det ett jämnt race mellan Obama och Romney och vi väntar med spänning på rösträkningen. Tills vidare kan vi i alla fall konstatera att bland de 1,7 miljoner förtidsröster som kommit in verkar Obama ha en majoritet.

20.00 Dick Harrsion har listat de mest inflytelserika amerikanska presidentvalen

Med stor entusiasm har Dick Harrison berättat för en fullproppad hörsal om de mest inflytelserikaste valen under historiens gång. Vi vill inte avslöja för mycket, en utförlig artikel kommer att komma, men kontentan är att inget är avgjort förrän sista rösten är räknad.

21.00 Luften ligger tungt på Eden…

Nuff said.

21.09 Amerikansk smutskastning…

…Är såklart inget Panorama ägnar sig åt. Däremot har vi precis fått veta allt om smutskastningen i amerikansk politik, marknadsföringstekniker och vinklade medier från Dag Blanck och Behrang Kianzad. Vill ni ha ett exempel på dessa ämnen rekommenderar vi Fox News.

21.24 Panoramas läsaromröstning

72,5% av Panoramas läsare tror Obama kommer vinna ikväll, 10,3% har gissat Romney. Övriga 17,2% tror att någon annan kandidat kommer vinna. Kanske någon hoppats på en jordskredsseger för något av USA:s okända småpartier: Libertarian Party, Green Party eller Constitution Party?

Kategorier: Krönikor

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.