Timbuktu och Kartellen har väckt debatt med den nya singeln ”Svarta Duvor och Vissna Liljor”, då Timbuktu, Jason Diakité, sjunger ”dunka Jimmy gul och blå och hissa i en flaggstång”.

I dag ska Timbuktu ta emot ett pris i riksdagen som han tilldelades av Fem i tolv-rörelsen förra året för sitt antirasistiska arbete. Talmannen Per Westerberg vägrar delta när Timbuktu ska ta emot det antirasistiska priset i riksdagen. Det anser jag vara helt rätt!

Är det rätt av riksdagsledamöter att bojkotta? Jag det tycker jag, det är att visa civilkurage.

Vänsterpartiet och Rossana Dinamarca försvarar sången med att det är kultur, att det handlar om fiktion och metaforer.

Jag tycker att man måste skilja på två saker. Har Timbuktu och Kartellen rätt att göra denna låten? Ja, absolut, självklart! Kultur måste ha stort svängrum. Men måste riksdagen erbjuda plats åt och sitta och applådera artister som sjunger om att misshandla riksdagsledamöter, det samtidigt som våld och hot mot politiker ökar? Nej, självklart inte!

Dinamarca menar att hip hop granskas hårdare än andra genrer.  Jag vill hävda det motsatta. Hip hop kommer ofta undan med mer än andra konstformer.

Intressant att betänka är att när våld kommer från vänstern, så anses det ofta ”komma underifrån”, något fint, folkligt. När våld kommer från höger betraktas det ofta som något fult.

Timbuktu säger att en rebell är en som säger nej. I så fall är vår talman en rebell, en som vågar säga nej och en som vågar visa civilkurage.

Av: Eva Svendén