I USA har frågan varit glödhet sedan Adam Lanza förra vintern sköt ihjäl sex elever och lärare vid Sandy Hook Elementary School i Connecticut. Massakern skapade svallvågor i amerikansk politik och vapenförbud hamnade på agendan. I vapenkontrollförespråkarnas idévärld är det bara att ta bort vapnet, så är situationen löst. Som om Lanza bara skulle ha ryckt på axlarna om han inte hade fått tag på något lagligt skjutvapen, och gått hem och bakat äppelpaj istället. Som om problemet är att det finns vapen, och inte att det finns människor beredda att avfyra dem mot oskyldiga barn.

Av: Blanche Jarn

Gör ett tankeexperiment: byt ut Sandy Hook-massakern mot Boston Marathon-bombningarna. Två unga män dödar tre och skadar två hundra människor med en hemgjord bomb. Vad media fokuserade på var vad som fick dem att göra något sådant – vad hade gått fel? Vad gjorde dem kapabla att spränga oskyldiga maratonlöpare i luften? Problemet var kristallklart: de två männen hade gjort något oacceptabelt, och bomberna var deras redskap.

Så fort redskapet istället har varit en pistol, är det plötsligt som att skjutvapnet är brottslingen, och bara man tar bort det kommer brottet inte begås. Denna inbillade mirakelkur mot vapenrelaterad kriminalitet har varit ett av Obamaadministrationens kärnfrågor under det senaste året. Förslagen har involverat bakgrundskontroller av vapenköpare, och förbud mot tillverkning och försäljning av semiautomatiska vapen. Detta står i ganska tydlig kontrast till det andra tillägget i amerikanska Bill of Rights: ”The right of the people to keep and bear arms shall not be infringed”. För att förtydliga: rätten att bära vapen star nedtecknad i den amerikanska konstitutionen.

Och det finns anledningar till det. Kriminella personer skulle inte sluta använda vapen bara för att de förbjuds. Det skulle däremot laglydiga medborgare. Därmed skulle ett förbud leda till att kriminella fortsätter införskaffa vapen, medan deras potentiella offer avväpnas. Och även om vartenda vapen i USA magiskt skulle försvinna, skulle våldsbrott inte bara upphöra. Massakrer går ut på att människor med djupgående problem – depression, fanatism, psykiska störningar, beroenden – begår hemska brott mot både lag och moral. Oavsett om de använder en bomb, en kniv, ett fordon, en strypsnara eller en pistol så skadar de andra.

Det är inte vapnet som är problemet. Det är människan som trycker på avtryckaren.