Vatten. En mänsklig rättighet, och en självklarhet borde man tycka. Så är tyvärr inte alls fallet. Cirka 1 000 barn under fem år dör varje dag på grund av smutsigt vatten och ungefär 748 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Människor utsätts för vatten som är förorenat eller smutsigt, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. Framförallt kvinnor blir särskilt utsatta i områden där man tvingas uträtta sina behov först när det är mörkt ute, alternativt i avlägsna områden där det inte syns. Detta innebär att flickor promenerar långa sträckor ensamma i mörkret, vilket är lika mycket en hälsorisk som en säkerhetsrisk. I många samhällen är det också kvinnorna som ansvarar för att hämta hem vatten utifrån, och många kvinnor tvingas även här ta sig långa sträckor. Detta kräver otroligt mycket kraft och energi och innebär en förkortad eller icke-existerande skolgång.

Efter jordbävningen i Haiti 2010 drabbades hundratusentals människor av den fruktansvärda och vattenburna sjukdomen Kolera. Förutom naturkatastrofer, kemisk förorening och torka så finns det ytterligare en orsak till vattenbrist – nämligen krig. Det händer att man avsiktligt bombar vattenreningsverk i väpnade konflikter vilket tvingar befolkningen på knäna då sjukdomar och dödligheten skjuts i höjden på grund av det smutsiga vattnet.

Vid Israels attacker mot Gaza sommaren 2014 skadades både vattenverk och elverk svårt, och många menar att detta skulle varit avsiktligt. Många frivilliga ställde upp med arbetskraft för en snabb återuppbyggnad av reningsverket. Flera av vattenmyndighetens anställda, de flesta frivilliga, besköts av israelisk milis och dödades medan de var i färd med reparationsarbeten. Arbetet försvåras även av Israels blockad då all utrustning och byggnadsmaterial först måste godkännas av israeliska myndigheter innan de kan föras in till Gaza. Detta tar mycket lång tid. I april i år stod pumpstationen tillfälligt reparerad men så länge reningsverket inte står klart hamnar allt avloppsvatten i öppna bassänger där bakterier och virus samlas. Förhoppningsvis kommer vattenverket i Gaza stå färdigt i år, detta är dock mycket osäkert. Vatten som borde vara en självklarhet är en bristvara för så många, tänk på det nästa gång du borstar tänderna!

Kategorier: Krönikor

1 kommentar

Kommentarer är stängda.