“Idag slänger sig politiker och andra med ord som ”systemkollaps” och när vi pratar om ”flyktingkrisen” ligger fokus på hur Sverige påverkas av den – inte hur alla de människor som flyr, eller som förhindras från att fly – påverkas av läget.” Så inledde Kristina Wicksell sin vecka som gästpostare på instagramkontot @kvinnohat i måndags. Dagen efter introducerade Stefan Löfven tillsammans med Åsa Romson den vändning som i framtida historieböcker med största sannolikhet kommer beskrivas som Sveriges stora svek under vår tids största flyktingvåg. Att Sverige länge har varit en förebild gällande migration suddas nu snabbt bort av det hyckleri regeringen visar då de håller för sitt vänstra öra och låter det högra fyllas av Jimme Åkessons och Anna Kindberg Batras inhumana flyktingpolitik.

När bollen väl var i rullning vände regeringen sina väljare ryggen och lät den panikartade terrorstämningen legitimera beslut som långsiktigt kommer visa sig ha en katastrofal effekt på vårt redan segregerade samhälle. Den sista droppen som fick bägaren att rinna över var stor och visade på okunskap. Regeringen fortsätter att gömma sig bakom andra EU-länders oansvarighet, och hävdar likt dagisbarn att det faktiskt finns de som är värre.

Men den svenska väljarkåren behöver inte en regering som följer förskolans logik, där Sverigedemokrater och Moderater tillåts vara klassen översittare. Vi har ingen nytta av en regering som gömmer sig bakom statliga institutioners uttalanden, då dessa institutioner enbart är lekmannamän som följer Sveriges direktiv i form av dess lagar. Politiker hänvisar till uttalanden från Migrationsverket (“flyktingar kan få sova på gatan”) för att rättfärdiga anspel på att gränsen är nådd.

I måndags höll Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör och operativ chef på Migrationsverket, en föreläsning arrangerad av elsa (The European Law Students’ Association). Föreläsningen gick under namnet “Sanning och myter om migration”. Att politiker använder Migrationsverket för att legitimera sina uttalanden är häpnasväckande. I synnerhet då Mikael Ribbenvik avslutade sin föreläsning i måndags med en påminnelse om att han var dag vaknar lycklig över den tur han har som föddes i Sverige, och en förhoppning om att vi lyssnare också delade denna priviligerade lycka.

Men idag är det snarare sorg och vrede som flammar i mitt bröst. Valet 2014 resulterade i den första röda regeringen på åtta år, vilket trots SD:s stora framgång ingav en gnista av hopp. Men med facit i handen kan vi snabbt konstatera att gränsen för svenskt flyktingmottagande inte är nådd, inte om regeringen skulle utföra den politik som dess ideologi grundar sig på. Investera i Sveriges framtid och ser invandringen för vad den är, ett guldläge för svensk tillväxt. Höj skatterna, vilka Stefan, om du inte har märkt det än, fortfarande ligger långt under alliansens stora skattesänkningar. Arbeta hårdare mot skattesmitning, tillåt asylsökanden arbeta under sin prövotid, se till att fördela nyankomna jämt mellan Sveriges kommuner och ta bort all onödig byråkrati inom Migrationsverket. För angående onödig byråkrati: hur kan vi anse det vara mer effektivt med tillfälliga uppehållstillstånd då det 1. drastiskt försämrar förutsättningarna för en lyckad integration och 2. bidrar till dubbelt så mycket arbete för Migrationsverket eftersom migranter med tillfälliga uppehållstillstånd tvingas återkomma efter bara tre år?

Stefan Löfven går öppet och återkommande ut med parollen att syftet med de tillfälliga åtgärderna är att göra Sverige mindre attraktivt för flyktingar, en signlas som ska sändas ut genom att göra det svårare för migranter att komma hit. Enligt Löfven så kommer detta per automatik innebära att fler EU-länder tvingas ta ansvar. Resonemanget är skrämmande.

Tyskland, som tar emot fler flyktingar än vad Sverige gör, har sedan länge infört tillfälliga uppehållstillstånd, något som inte har minskat landets flyktingströmningar. Och att Sverige dessutom ger resterande EU-länder rätt i sin restriktiva flyktingpolitik kommer knappast öka motivationen för ett öppet Europa. Ignorans och kyla stänger nu ut flyktingar från fort Sverige, något som kommer få förödande konsekvenser då resterande EU-länder nu har det bekräftat på papper: låt fort Europa bli ogenomträngbart för flyktingar.

1944 tog vi gladligen emot 100 000 finska flyktingar under enbart en dag. Folket slöt upp och gjorde en enorm insats för att möjliggöra detta. Idag visar större delen av befolkningen samma vilja. Det är oförlåtligt att vår folkvalda regering har valt att sluta lyssna på sina väljare. Istället väljer de att följa Jimmie Åkesson och hans parti, vars rasistiska övertygelse nu tillåts växa fritt.

Kategorier: Krönikor

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.