Idag inleder Panorama sin temavecka i förmån till LUPEFs (Lunds Universitets Politiska och Ekonomiska Förening) insamling till Musikhjälpen 2015. Vi på redaktionen kommer under denna vecka lägga upp en artikel per dag som behandlar Musikhjälpens tema för i år: “ingen ska behöva fly undan klimatet”. Vi kommer bjuda på intervjuer från och analyser av Cop21, problematisering av marknadsekonomi och perspektiv på den klimatomställning av oss människor som krävs. I denna inledande krönika kommer Musikhjälpens val av tema att diskuteras, hur dess Musikhjälpens engagemang medverkar till ett fokus i tiden och vad som hamnar i skymundan i dess ställe.

Samtidigt som Paris pustar ut efter klimatmötet Cop21 skriver ledarskribent efter debattör efter forskare artiklar, ledare, analyser eller debatter om huruvidare mötet var en succé eller ej. Samtidigt som Donald Trump gör rasistiska uttalande om att stänga ute alla muslimer från USA firar majoriteten i Frankrike det högerextrema partiet Nationella frontens snuvade framgång  i regionalvalet. Samtidigt förväntar sig partiledaren Marine Le Pen starkt stöd inför presidentvalet 2017. På Hylliestation här i Sverige utförs stränga passkontroller av polis som kliver på tåget för att avvisa och sända tillbaka papperslösa flyktingar. Samtidigt i Linköping har årets insamling till Musikhjälpen 2015 dragit igång.

Det 1,5 graders-mål som klimatmötet i Paris resulterade i inger en svag låga av hopp, samtidigt riktas rasande kritik mot avtalets luddighet och brist på bindande ansvar. Forskare varnar för att om inte en drastisk förändringen sker snart kommer jordens temperatur har stigit med 2-3 grader till nästa århundrande. En gradstigning som skulle ge – och redan ger – katastrofala konsekvenser för människor i utsatta områden, områden som vi ofta finner i den fattigare delen av världen, länder som ironiskt nog inte har varit med och bidragit till den redan omvälvande klimatförändringen. Frågan om varför de ansvariga rikare länderna inte tar sitt ansvar ifrågasattes under Cop21, samtidigt som flera ö-nationer och utvecklingsländer tryckte på att 1,5 graders-målet är livsviktigt för deras befolknings överlevnad. På Linköpings stortorg blev Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Gina Dirawi igår inlåsta i en studio för att under en veckas tid uppmärksamma den enorma ansträngning som krävs för att rädda dessa människors liv. Ingen ska behöva fly undan klimatet, vi måste börja jobba katastrofförebyggande – med rätt verktyg kan vi förutse, varna och lindra katastrofernas konsekvenser.

Genom sitt val av tema vill Musikhjälpen hjälpa att “lyfta en mindre känd humanitär katastrof” (sr.se 6/10-15). Att över 100 miljoner människor har tvingats fly sina hem på grund av klimatet under de senaste fem åren ger Sveriges Radio rätt i att benämna klimatförändringarna i termer av en humanitär katastrof. Den behövs uppmärksammas och lösas nu direkt. Men samtidigt finner jag den tendens media följer i samband med den obarmhärtiga omvändning av inriktning varje gång ett nytt fokus aktualiseras oroväckande. Avsaknaden av en media vars nyhetsbevakning är genomgående, världsomfattande och belysande gör sig idag känd.

Dock bör det påpekas att årets tema “ingen ska behöva fly undan klimatet” är högaktuellt och sammanfaller med det precis avslutade klimatmötet i Paris – detta är två ämnen som är avgörande för vår världs framtid. Musikhjälpens insamling för ordentlig katastrofhantering inom utsatta områden är föredömlig, Sveriges Radio erkänner här tillsammans med en större del av svenska folket det enorma ansvar vi har inför jordens globala uppvärmning men också inför de katastrofer denna uppvärmning bidrar med. En uppvärmning som Sverige bör se sig själv delaktigt skyldig till.

Men, efter en höst där engagemanget för flyktingar som flyr från krig och terror har toppat medias framsidor, ger samma medias skiftning i fokus från höstens “flyktingkatastrof” till  vinterns klimatbevakning en dålig eftersmak. Att bilden av Alan Kurdis uppspolade lik blev startskottet för dagstidningarnas engagemang i frågan är ett vidrigt exempel på hur media låter sina huvudrubriker styras av vinden. En likartad samt ihållande flyktingström är att vänta, och hur problematiskt det än är att Musikhjälpen fick hjälpa att lyfta klimatflyktingarnas humanitära katastrof så uppmärksammar vi i alla fall den nu. Låt oss se det som ett framsteg, men snälla redaktörer, ledarskribenter och samhällsdebattörer, låt inte det ena slå ut det andra. Låt oss problematisera den idag minimalt humanitära flyktingpolitik som förs i Sverige i kontrast till det enorma engagemang för klimatflyktingar Musikhjälpen drar igång runtom i Sverige.

Här talar opinionen klarspråk: ingen ska behöva fly. Detta kräver ekonomiskt och politiskt stöd, ambitiösa klimatmål, konkret förändring, solidaritet mot drabbade och utsträckta välkomnande armar mot de som redan har drabbats – om än av krig, torka, terror, översvämning, förtryck eller fattigdom.

Karin Berg
Redaktör 

 

Kategorier: Krönikor

4 kommentarer

Kommentarer är stängda.